Κλείσιμο

Αμετάβλητη η κυβέρνηση Μέι στα πέντε κορυφαία υπουργεία παρά το «χαστούκι»

Αμετάβλητη μένει η νέα βρετανική κυβέρνηση στα πέντε κορυφαία υπουργεία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, παρά την «ψυχρολουσία» που υπέστησαν οι Συντηρητικοί στις χθεσινές εκλογές, χάνοντας την αυτοδυναμία τους.

Υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Φίλιπ Χάμοντ, η Άμπερ Ραντ διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών, ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί τα ηνία στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας διατηρείται ο σερ Μάικλ Φάλον.

Στο μέτωπο του Brexit, αρμόδιος υπουργός παραμένει ο Ντέιβιντ Ντέιβις, στον απόηχο του μηνύματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν αναμένεται αν γίνουν άλλοι διορισμοί υπουργών εντός της ημέρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας με αστερίσκο για Μέι

Η κ. Μέι ζήτησε νωρίτερα από τη βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το δεξιό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) ώστε να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα η κ. Μέι δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται «σιγουριά πάνω από όλα».

Ωστόσο, σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση που διανεμήθηκε αργότερα σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης απέφυγε να δεσμευθεί ξεκάθαρα πως θα παραμείνει στην πρωθυπουργία έως το τέλος της θητείας της.

Πισωγύρισμα για τους Συντηρητικούς

Η κ. Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με τη φιλοδοξία να διευρύνει την αυτοδύναμη πλειοψηφία που απολάμβανε στο κοινοβούλιο ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Brexit, όμως το αποτέλεσμα ανέτρεψε τους στόχους της.

Οι Συντηρητικοί αναδείχτηκαν μεν πρώτη δύναμη, με 318 έδρες, όμως χάνουν δεκατέσσερις βουλευτές σε σχέση με τις κάλπες του 2015. Συνεπώς, χρειάζονται τις δέκα έδρες του DUP για να ξεπεράσουν το φράγμα των 326 που απαιτείται για ελάχιστη  πλειοψηφία στην 650μελή Βουλή.

Αντίθετα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενίσχυσαν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση κατά 31 θέσεις, φτάνοντας στους 263 βουλευτές, παρά το γεγονός ότι στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου όλες οι δημοσκοπήσεις ήθελαν το κεντροαριστερό κόμμα να οδεύει προς συντριπτική ήττα.

Εν τω μεταξύ, σοβαρό πλήγμα υπέστη στις κάλπες το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), συρρικνώνοντας τις ελπίδες του για δεύτερο δημοψήφισμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παράταξη της πρώτης υπουργού Νίκολα Στέρτζιον κέρδισε 35 από τις 59 έδρες που αναλογούν στη Σκωτία, χάνοντας όμως 21 βουλευτές σε σχέση με τις κάλπες του 2015.
Πηγή: skai.gr