«Mayday» για την Τερέζα Μέι και τη Βρετανία μετά τις εκλογές;

Ρευστή προδιαγράφεται η κατάσταση στο αμέσως επόμενο διάστημα για τη Βρετανία μέχρι την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, καθώς η Τερέζα Μέι έχασε οριστικά την αυτοδυναμία ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit. Όσον αφορά τη βρετανίδα πρωθυπουργό, αναμένεται να της ασκηθούν έντονες πιέσεις για την παραίτησή της, πιέσεις πάντως στις οποίες η ίδια ανθίσταται.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των Συντηρητικών στη Βρετανία, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 319 έδρες (από 331 το 2015) καθώς αναμένεται να επικρατήσουν στις τέσσερις περιφέρειες που απομένει να ανακηρύξουν το νικητή.

Οι Εργατικοί κερδίζουν 261 έδρες (από 232), το SNP 35 (από 56), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 (από 8), το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας 10 (από 8), το Σιν Φέιν 7 (από 4), το Plaid Cymru της Ουαλίας 4 (από 3), οι Πράσινοι διατηρούν τη μία έδρα τους, αναδεικνύεται ένας ανεξάρτητος βουλευτής και τοUKIP χάνει τη μοναδική έδρα του.

Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 68,7%, αυξημένο ελαφρώς σε σχέση με το 2015. Η συμμετοχή των νέων έως 25 ετών υπολογίζεται στο 72%, την ώρα που το 64% της ίδιας κατηγορίας ψηφοφόρων συμμετείχε στο περσινό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Συντηρητικοί έχουν αρχίσει ήδη τις επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με το DUP, μία σύμπραξη είτε σε επίσημο συνασπισμό είτε υπό τη μορφή ανοχής από το βορειοϊρλανδικό κόμμα. Το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων θα ήταν 329, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία εδρών για την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ είπαν ότι η Τερέζα Μέι «δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί», παρά την έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί. Η κ. Μέι θα προβεί σε δήλωση αργότερα το πρωί.

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορέσει να επιμείνει στη στρατηγική υπέρ του χαρακτηριζόμενου «σκληρού»Brexit, με τις διαπραγματεύσεις να είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν σε δέκα ημέρες.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι για να περάσουν από το κοινοβούλιο νομοθετήματα που συνδέονται με την έξοδο από την ΕΕ οι Συντηρητικοί θα υποχρεωθούν να φανούν πιο συναινετικοί.

Ο Υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Κάμερον, Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το σκληρό Brexit πετάχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ» μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι το συνολικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων είναι το μεγαλύτερο από το 1970.

Αντιδράσεις

Μαζί με την αυτοδυναμία του κόμματός της, η Τερέζα Μέι «έχασε και το στοίχημα» των προώρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το διακύβευμα της κάλπης.

Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Βρετανία πιθανόν να οδηγήσει και σε κακό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit προειδοποίησε την Παρασκευή ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε μια πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στην αποτυχία της Τερέζας Μέι να επιτύχει αυτοδυναμία. 

Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη. Σύμφωνα δε με τη Citigroup, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, εκτιμά η JPMorgan.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin καλεί τους πολιτικούς να δώσουν άμεσα διαβεβαιώσεις στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να επενδύουν απρόσκοπτα, ύστερα από τις πρόωρες εκλογές της Πέμπτης που δεν ανέδειξαν αυτοδύναμο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο