Βρετανία exit poll: Πρώτοι οι Συντηρητικοί της Μέι χωρίς αυτοδυναμία

Κρίσιμες εκλογές στην Βρετανία, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit και υπό την σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Σύμφωνα με το exit poll των πρόωρων βουλευτικών εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες
Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός - Κεντροαριστερά): 34 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα του exit poll, το Συντηρητικό Κόμμα χάνει 17 έδρες, σε σχέση με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Εργατικό Κόμμα ενισχύεται κατά 34 έδρες. Παράλληλα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα χάνει 22 έδρες.

Η βρετανική λίρα σημείωσε «βουτιά» μετά την ανακοίνωση του exit poll.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Περίπου 45,8 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν για να εκλέξουν τους 650 εκπροσώπους τους στο κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η Τερέζα Μέι είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, ώστε να ενισχύσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Εάν το exit poll επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα, η απερχόμενη πολιτικός μοιάζει να χάνει το πολιτικό της στοίχημα.

Οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να χρειάζονται τη στήριξη άλλων 12 βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το οικολογικό Πράσινο Κόμμα αναμένεται να διατηρήσει τη μία και μοναδική έδρα του, ενώ το κεντροαριστερό, ουαλικό εθνικιστικό Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας) φαίνεται να διατηρεί τους τρεις βουλευτές του.

Όζμπορν: Η Μέι θα αντιμετωπίσει συζήτηση για τη στρατηγική της

Ο τέως υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Οσμπορν, τόνισε στο τηλεοτπικό δίκτυο ITV, ότι «η Τερέζα Μέι θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος».

Πρόσθεσε ότι η κ. Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο, για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας. Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».




Πηγή: skai.gr