Κλείσιμο

Ο καμικάζι του Μάντσεστερ ριζοσπαστικοποιήθηκε το 2015 στη Βρετανία

Ο Σαλμάν Αμπεντί, ο καμικάζι που σκότωσε 22 ανθρώπους στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ τον περασμένο μήνα, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί το 2015 κατά τη διαμονή του στη Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αδελφός του στους ερευνητές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη. 

Ο αδελφός του Σαλμάν, ο Χασέμ είπε επίσης στην κατάθεσή του ότι αγόρασε για λογαριασμό του αδερφού του εξοπλισμό για την επίθεση στη Βρετανία αλλά ότι δεν γνώριζε πού αυτή θα πραγματοποιείτο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο Άχμεντ Μπιν Σάλεμ, εκπρόσωπος της Rada, της αντιτρομοκρατικής μονάδας της Βρετανίας. 

Ο Χασέμ είπε σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Rada πως ο ίδιος όπως και ο αδερφός του ενσωματώθηκαν στο ISIS το 2015 στο Μάντσεστερ μέσω του διαδικτύου και μέσω κάποιων φίλων τους στη Βρετανία.

Μαζί έβλεπαν βίντεο για τη Συρία και ήθελαν μέσω της συμμετοχής τους στο Ισλαμικό Κράτος να βοηθήσουν τα παιδιά της Συρίας που υποφέρουν ανέφερε ο Άχμεντ ενώ πρόσθεσε πως τα δύο αδέρφια πήγαν στη Λιβύη στις 18 Απριλίου και ο Σαλμάν επέστρεψε στο Μάντσεστερ περίπου μια εβδομάδα πριν την αιματηρή επίθεση.

Ο Χασέμ είπε επίσης πως ο αδερφός του τηλεφώνησε στους γονείς του στην Τρίπολη στις 15 Μαΐου για να τους αποχαιρετήσει. Η μητέρα του αρνιόταν να του μιλήσει γιατί ο Σαλμάν της είχε πει ψέμματα αλλά ο Χασέμ την έπεισε τελικά να το κάνει μιας και ήξερε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα μιλούσαν. Μάλιστα της ζητούσε να τον συγχωρέσει και η μητέρα τους δεν καταλάβαινε τον λόγο. 

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Rada συνέλαβε τον πατέρα του Σαλμάν, Ραμαντάν, τα δύο αδέρφια του, τον Ισμαήλ και τον Χασέμ, καθώς και κάποια άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Παράλληλα χθες, στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν και δύο εικοσάχρονοι. Ο ένας συνελήφθη το βράδυ μετά από έρευνες της αστυνομίας, ενώ ο άλλος παρουσιάστηκε αυτοβούλως σε αστυνομικό τμήμα.

Συνολικά 21 άτομα έχουν συλληφθεί στις έρευνες για την επίθεση. Οι 12 έχουν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και εννέα παραμένουν υπό κράτηση.

Πηγή: skai.gr