Στις κάλπες 47 εκατ. Βρετανοί στη σκιά της τρομοκρατίας (upd)

Στις κάλπες θα αρχίσουν να προσέρχονται από τις 7 το πρωί τοπική ώρα 46,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στη Βρετανία για να αναδείξουν τα 650 μέλη της νέας Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν από την Τερέζα Μέι με βασικό στόχο, όπως η ίδια είχε πει, να λάβει η Πρωθυπουργός ενισχυμένη λαϊκή εντολή ώστε να προχωρήσει στις «δύσκολες» διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το Συντηρητικό Κόμμα διευρύνει το προβάδισμά του σε οκτώ από πέντε μονάδες που ήταν στην τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα την ώρα που οι βρετανοί πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard και εμφανίζει τους Τόρις να εξασφαλίζουν 46% από 45% που λάμβαναν στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 2 Ιουνίου. Οι Εργατικοί εμφανίζονται στο 36% από 40%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.291 ψηφοφόρων το διάστημα 6-7 Ιουνίου.
Μια σειρά από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες Τετάρτη τοποθετούσαν το προβάδισμα των Τόρις μεταξύ 1 και 12 μονάδων με τις περισσότερες να βλέπουν αύξηση της πλειοψηφίας των Τόρις στη βουλή.

Με το μέσο όρο της διαφοράς των Συντηρητικών από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις να έχει πέσει από το 20% στην αρχή της προεκλογικής περιόδου προ επτά εβδομάδων σε περίπου 7%, το μεγάλο ζητούμενο είναι το εύρος της νίκης του κόμματος της κ. Μέι.

Οι επτά χθεσινές δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα από 4% έως 12%. Η ICM δίνει 46% στους Τόρις έναντι 34% των Εργατικών και αντιστοίχως η ComRes 44% έναντι 34%, η Panelbase 44%-36%, η Opinium 43%-36%, η Kantar 43%-38%, η Surveymonkey 42%-38% και η YouGov επίσης 42% έναντι 38%.

Ωστόσο, το πλειοψηφικό μονοεδρικό εκλογικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι δεν υπάρχει ευθεία αντιστοιχία μεταξύ ποσοστού ψήφων και αριθμού εδρών.

Η YouGov που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση με τις μικρές διαφορές που έδινε σταθερά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, προβλέπει ότι οι Τόρις θα χάσουν την αυτοδυναμία κερδίζοντας μόνο 302 έδρες αντί των 330 που κατείχαν στην προηγούμενη βουλή. Οι Εργατικοί εμφανίζονται ενισχυμένοι με 269 έδρες έναντι 229 που είχαν.

Το μοντέλο αυτής της έρευνας προεξοφλεί μεγαλύτερη του συνηθισμένου (43% στις εκλογές του 2015) συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων, ηλικίας έως 24 ετών, οι οποίοι κατά τουλάχιστον τα 2/3 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ των Εργατικών. Συνολικά 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγγράφηκαν για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους ενόψει των σημερινών εκλογών.


ΑΡ Ρhoto


Η πρόγνωση αυτή έχει επιτρέψει την αδιανόητη για πολλούς στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου συζήτηση για μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, με συμμάχους τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συνολικά στις εκλογές συμμετέχουν 68 κόμματα και 191 ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε 3.306, με αριθμό ρεκόρ για τις γυναίκες υποψηφίους, στις 983.

Η κα Μέι είχε δηλώσει αρχικά και επανέλαβε στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου ότι το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος θα ηγηθεί της χώρας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με την ίδια να προσφέρει τη «δυνατή και σταθερή» διακυβέρνηση που απαιτείται, έναντι της επιλογής ενός «συνασπισμού του χάους» υπό τον κ. Κόρμπιν.

Ωστόσο, οι Εργατικοί κατάφεραν να αναδείξουν σε κεντρικό θέμα τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών, με το σύνθημα του κ. Κόρμπιν να είναι «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους» και με την παραίνεσή του προς τους ψηφοφόρους το τελευταίο 24ωρο της προεκλογικής εκστρατείας να ψηφίσουν διότι έχουν «24 ώρες να σώσουν το (εθνικό σύστημα υγείας) NHS».

Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις δε άρχισε να μειώνεται μετά από την αναταραχή που προκλήθηκε με την πολιτική που περιλαμβανόταν στο μανιφέστο των Συντηρητικών για τον τρόπο κάλυψης του κόστους κοινωνικής περίθαλψης ηλικιωμένων με εκφυλιστικές ασθένειες. Η πρόταση επικρίθηκε ως «φόρος άνοιας» και έπληξε την κα Μέι, όπως και η επακόλουθη μερική υπαναχώρησή της.

Σε σημαντικό θέμα έχει αναδειχθεί προφανώς και αυτό της ασφάλειας, μετά από τα πρωτόγνωρα δεδομένα που έχουν προκαλέσει τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία οι διαφορές στις προτάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων είναι διακριτές και εστιάζονται κυρίως στη φορολόγηση εισοδημάτων και επιχειρήσεων (υψηλότεροι φόροι με τους Εργατικούς, χαμηλότεροι με τους Συντηρητικούς).

Με το κλείσιμο της κάλπης στις 10 το βράδυ τοπική ώρα θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα ενός κοινού exit poll για τα κανάλια. Τα πρώτα αποτελέσματα από περιφέρειες αναμένονται μία ώρα μετά και ο κύριος και πιθανώς καθοριστικός όγκος των αποτελεσμάτων μεταξύ 3 και 4 το πρωί τα ξημερώματα της Παρασκευής τοπική ώρα. Το οριστικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί το απόγευμα της Παρασκευής.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο