Άρχισε η κουρδο-αραβική επίθεση για απελευθέρωση της Ράκα από το ISIS

Άρχισε στη βόρεια Συρία η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα, που από το 2014 βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και αποτελεί την de facto «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Στην επιχείρηση, που άρχισε χθες Δευτέρα αλλά έγινε γνωστή σήμερα, λαμβάνουν μέρος κουρδικές και αραβικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε εναντιωθεί στη συμμετοχή των Κούρδων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες έχουν προσεγγίσει την πόλη, έχουν συγκρουστεί με τζιχαντιστές στα ανατολικά προάστια και έχουν επιτεθεί σε ένα στρατόπεδο στα βόρεια περίχωρα της πόλης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους πολιορκητές με αεροπορικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, που είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται από ακτιβιστές.

Τυχόν απώλεια της Ράκα θα συνιστά μεγάλο πλήγμα για το ISIS, που ήδη έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών του στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ.

Στο Ιράκ, το ISIS έχει σχεδόν εκτοπιστεί από το κυριότερο προπύργιό του, τη Μοσούλη, ενώ πέρυσι έχασε τις πόλεις που ήλεγχε στην σουνιτική επαρχία αλ-Ανμπάρ.
Πηγή: skai.gr