Η αστυνομία δημοσιοποίησε τα ονόματα των δύο δραστών του Λονδίνου

Τα ονόματα και τις φωτογραφίες δυο εκ των τριών δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο έδωσαν στη η ιδιότητα οι βρετανικές αρχές.

Πρόκειται για τους Κουράμ Σαζάντ Μπατ, 27 ετών και τον Ρασίντ Ρεντουάν, 30 ετών από το Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου.

Ο πρώτος ήταν πακιστανικής καταγωγής και ο δεύτερος είχε δηλώσει Μαροκινός και Λίβυος. Ο Ρεντουάν χρησιμοποιούσε επίσης το όνομα Ρασίντ Ελκντάρ με δηλωμένη ημερομηνία γέννησης το 1991.

Οι δύο άνδρες διέμεναν στη συνοικία Μπάρκινγκ, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πολλών προσώπων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Μπατ ήταν γνώριμος στην αστυνομία και στην υπηρεσία ασφαλείας MI5.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι σημείωσε ωστόσο ότι «δεν υπήρχαν πληροφορίες ασφαλείας που να υποδείκνυαν ότι αυτή η επίθεση σχεδιαζόταν και η έρευνα έχει καθοριστεί αναλόγως».

Οι έρευνες επικεντρώνονται στις διασυνδέσεις τους και κατά πόσο είχαν βοήθεια ή υποστήριξη από άλλους.

Όπως μεταδίδουν πολλά βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπατ είχε εμφανιστεί πέρσι σε ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 με τίτλο «Οι γείτονές μου οι τζιχαντιστές», ενώ είχε εργαστεί για στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου TFL.

Οι αρχές είχαν νωρίτερα ανακοινώσει πως γνωρίζουν τα στοιχεία και των τριών δραστών αλλά τώρα ανέφεραν πως οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση των στοιχείων και του τρίτου δράστη ενώ απηύθυναν έκκληση σε όποιον πολίτη γνωρίζει ο,τιδήποτε να το καταθέσει στις αρχές. 

Εν τω μεταξύ, σε αγρυπνία δίπλα από το δημαρχείο του Λονδίνου με συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών του Λονδίνου ο μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν είπε απευθυνόμενος στους ισλαμιστές τρομοκράτες ότι δεν ενεργούν εξ ονόματος των μουσουλμάνων και ότι δε θα νικήσουν.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι από τους 12 συλληφθέντες κατά τις έρευνες εξακολουθούν να κρατούνται οι δέκα. Έφοδοι έχουν πραγματοποιηθεί σε έξι διευθύνσεις

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - skai.gr