Αντεπίθεση Τραμπ στη Μέρκελ με αιχμές το NATO και το εμπόριο

Νέα επίθεση στη Γερμανία για τις αμυντικές δαπάνες της και τα εμπορικά πλεονάσματα που έχει έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στην Αμερική και πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της.

«Έχουμε μαζικό εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, επιπλέον πληρώνουν πολύ λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε στο NATO και τις ένοπλες δυνάμεις», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό θα αλλάξει», είναι «πολύ κακό για στις Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, σε νέες της δηλώσεις η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητα ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον ινδό πρωθυπουργό, είπε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία «είναι τεράστιας σημασίας. Προσέθεσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και φυσικά όχι κατά των διατλαντικών δεσμών.



Το μήνυμα Τραμπ καταδεικνύει εκ νέου τις βαθιές διαφορές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Γηραιά Ήπειρο όσον αφορά το NATO αλλά και το ελεύθερο εμπόριο, οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τις συνόδους κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και του G7 στη Σικελία.

Ωστόσο, η αναφορά του στο εμπόριο εγείρει νέα ζητήματα. Στη σύνοδο του G7 ο αμερικανός πρόεδρος είχε προσυπογράψει κοινό ανακοινωθέν όπου οι ηγέτες δεσμεύονταν να αγωνιστούν κατά του προστατευτισμού – αν και έβαζαν κι έναν αστερίσκο, λέγοντας πως θα αντιμετωπίσουν άδικες εμπορικές πρακτικές.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ έχουν στο παρελθόν δηλώσει ότι θα ήθελαν τη σύναψη διμερούς εμπορικής συνθήκης με τη Γερμανία, μολονότι αυτό αντιβαίνει πλήρως στις συνθήκες της Ε.Ε., που ορίζουν ότι η Κομισιόν είναι αρμόδιο για τις συλλογικές εμπορικές σχέσεις του 28μελους μπλοκ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στο NATO, ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τους Συμμάχους για «χρόνια υποχρηματοδότηση» της άμυνάς τους, υποστηρίζοντας πως η συμπεριφορά τους αδικεί τους αμερικανούς φορολογούμενους.

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Άρθρο 5, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του NATO καθώς εγγυάται ότι η επίθεση ενός κράτους-μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων.

Ακολούθησε η σύνοδος του G7, η οποία σημαδεύτηκε από την άρνηση του αμερικανού προέδρου να δεσμευθεί για παραμονή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η στάση Τραμπ αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, όπου επισημάνθηκε πως οι ΗΠΑ, καθότι βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης των πολιτικών τους, δεν μπορούν να ενστερνιστούν στην ομόθυμη στάση των υπόλοιπων έξι συμμετεχόντων.
Πηγή: skai.gr