Τους 13 έφτασαν οι κρατούμενοι ύποπτοι για το χτύπημα στο Μάνστεστερ

Σε 13 ανέρχονται πλέον οι ύποπτοι που βρίσκονται υπό κράτηση στη Βρετανία σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, αφότου το βράδυ της Κυριακής η Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 19χρονου στην περιοχή Γκόρτον.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η σύλληψη και ενός 25χρονου, στην περιοχή του Ολντ Τράφορντ.

Οι νέες συλλήψεις ανακοινώθηκαν λίγες ώρες αφότου η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε ότι μέρος του τρομοκρατικού δικτύου που υποστήριξε τον βομβιστή αυτοκτονίας του Μάντσεστερ ίσως διαφεύγει ακόμα τη σύλληψη.

Η [αντιτρομοκρατική] επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη […] Έως ότου ολοκληρωθεί δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι έχει κλείσει», είπε η κ. Ραντ στο BBC.

Η τοποθέτηση Ρουντ ήλθε μία μόλις ημέρα αφότου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη μείωση του συναγερμού ασφαλείας από το ανώτατο επίπεδο – που σήμαινε ότι υπάρχει κίνδυνος «επικείμενης» επίθεσης – στο δεύτερο υψηλότερο, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα νέου χτυπήματος.

Το βράδυ του Σαββάτου η Αστυνομία
έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του καμικάζι που ελήφθησαν την ημέρα του μακελειού, καλώντας τους πολίτες να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν ώστε να συγκροτηθεί καλύτερη εικόνα για τις κινήσεις του από την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 18 Μαΐου έως την επίθεση, τέσσερις ημέρες αργότερα.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο ίδιος ο 22χρονος βομβιστής, Σαλμάν Αμπεντί, παρασκεύασε τον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποίησε στην επίθεση. Η αρμολόγηση πιστεύεται ότι ολοκληρώθηκε στο διαμέρισμά του, στο κέντρο του Μάντσεστερ.

Την ευθύνη για το μακελειό έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, αποκαλώντας τον Αμπεντί «στρατιώτη του χαλιφάτου».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», ο νεότερος αδερφός του δράστη, Χασέμ Αμπέντι, ο οποίος έχει συλληφθεί στην Τρίπολη της Λιβύης, πιστεύεται από τις τοπικές Αρχές ότι ήταν κεντρικό μέλος σχεδίου επίθεσης κατά του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Μάρτιν Κόμπλερ.

Η επίθεση σχεδιαζόταν για νωρίτερα μέσα στο έτος στην Τρίπολη, αλλά αποτράπηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Πηγή: skai.gr