Κλείσιμο

Ψαλίδισμα της διαφοράς Συντηρητικών - Εργατικών λίγο πριν από τις εκλογές

Σταθερά μπροστά αλλά με αρκετά ψαλιδισμένο προβάδισμα βρίσκονται οι Συντηρητικοί στη Βρετανία έναντι των Εργατικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου.

Στα πιο ανησυχητικά για το κόμμα της Τερέζα Μέι αποτελέσματα αυτών των δημοσκοπήσεων, οι Εργατικοί έχουν μειώσει τη διαφορά στο 9%, δηλαδή έως και στο μισό σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, η τηλεφωνική δημοσκόπηση της Survation για την εκπομπή Good Morning Britain του ITV δίνει 43% στην πρόθεση ψήφου στους Συντηρητικούς έναντι 34% των Εργατικών.

Η δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times φέρνει μπροστά τους Συντηρητικούς με 44% έναντι 35% των ενισχυμένων Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η διαφορά παραμένει διψήφια στη δημοσκόπηση της Survation για τη Mail on Sunday (46% έναντι 34%) και της ORB για την Sunday Telegraph (με τα ίδια ποσοστά).

Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά στη δημοσκόπηση της Opinium για τον Observer, μειωμένη στο μισό σε σχέση με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Σε όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις δε, το τρίτο κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά στην πρόθεση ψήφου.

Σημειώνεται ότι στο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Βρετανίας, όπου οι 650 κοινοβουλευτικές έδρες καταλαμβάνονται από τον νικητή της ψηφοφορίας σε καθεμία από τις ισάριθμες περιφέρειες, οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία σαφή εικόνα των ισορροπιών αλλά δεν αντιστοιχούν ευθέως στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Οι παραπάνω δημοσκοπήσεις πάντως έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον διότι είναι οι πρώτες που έγιναν μετά από την παρουσίαση των μανιφέστων των μεγάλων κομμάτων, μανιφέστων που περιείχαν διακριτές πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις.

Η μείωση της διαφοράς που έχουν οι Συντηρητικοί αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρότασή τους για την κάλυψη του κόστους κοινωνικής περίθαλψης για όσους έχουν ανάγκη νοσηλείας και φροντίδας στο σπίτι τους.

Η Τερέζα Μέι προτείνει ότι ο κάθε πολίτης που έχει ανάγκης τέτοιας φροντίδας λόγω κάποιας εκφυλιστικής ή άλλης ασθένειας θα καλύπτει εξ ιδίων πόρων το κόστος μέχρι η περιουσία του να πέσει στις 100.000 λίρες, ποσό τετραπλάσιο από το ισχύον.

Ωστόσο, για πρώτη φορά στην περιουσία του ασθενούς για τους σκοπούς της κάλυψης αυτής της νοσηλευτικής δαπάνης θα συνυπολογίζεται η αξία του σπιτιού του. Αν και όπως τονίζεται κανείς δε θα υποχρεώνεται να πουλά το σπίτι του όσο ζει, η πρόταση σημαίνει ότι μετά θάνατον το σπίτι μπορεί να περιέρχεται στην ιδιοκτησία του κράτους. Το μέτρο αυτό έχει ήδη χαρακτηριστεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως «φόρος άνοιας».

Η κα Μέι θα επιχειρήσει από σήμερα από την Ουαλία στην οποία περιοδεύει να ξαναστρέψει την έμφαση της προεκλογικής συζήτησης στην προσωπικότητα του κ. Κόρμπιν και στο Brexit, τη διαχείριση του οποίου εξ αρχής είχε αναδείξει ως το κύριο διακύβευμα των εκλογών.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κόρμπιν βλέπει μεν το κόμμα του να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις αλλά η δική του δημοτικότητα ελάχιστα έχει ενισχυθεί έναντι της Τερέζα Μέι.

Ο φιλοσυντηρητικός Τύπος επικεντρώνεται τη Δευτέρα στον τρόπο με τον οποίο ο ηγέτης των Εργατικών απέφυγε να καταδικάσει ρητώς τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), για τον οποίο είχε στο παρελθόν εκφράσει συμπάθεια και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε στηρίξει ενεργά.

Σε συνέντευξή του στο Sky News την Κυριακή ρωτήθηκε έξι φορές αν καταδικάζει τον IRA για να απαντήσει ότι «καταδικάζει κάθε βομβιστική επίθεση», μία απάντηση που έχει θεωρηθεί ως υπεκφυγή και ως εξίσωση των Βορειοϊρλανδών παραστρατιωτικών με τον βρετανικό στρατό.


Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο