Κλείσιμο

Η κυβέρνηση Τραμπ παρέτεινε τη συμφωνία Ομπάμα για τα πυρηνικά του Ιράν

Την παράταση της διεθνούς συμφωνίας που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη δριμύτατη κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον επέλεξε να ανανεώσει την αναστολή των κυρώσεων που είχε επιβάλει παλαιότερα στην Τεχεράνη, επικυρώνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τη συνέχιση της συμφωνίας. Το «πάγωμα» των κυρώσεων αποτελεί σημείο-κλειδί για την αποκλιμάκωση των πυρηνικών δραστηριοτήτων από την πλευρά του Ιράν.

Η συμφωνία με το Ιράν είχε επιτευχθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα το 2015. Ο κ. Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει ως «τη χειρότερη συμφωνία στην ιστορία».

Ωστόσο, σε ένα σινιάλο πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν προτίθεται να χαλαρώσει την πολιτική της απέναντι στην περσική χώρα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος δύο ανώτερων ιρανών αξιωματούχων, μίας ιρανικής εταιρείας και ενός δικτύου τριών κινεζικών εταιρειών.

Οι στόχοι των κυρώσεων κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την ιρανική εμπλοκή στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Αμερικανοί πολίτες δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να συναλλάσσονται με τις εν λόγω οντότητες.
Πηγή: skai.gr