Κλείσιμο

Το Κογκρέσο απαιτεί τα έγγραφα Κόμεϊ για τις επαφές με τον Τραμπ (upd)

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ μετά τα πολύκροτα δημοσιεύματα που τον θέλουν να είχε ζητήσει από τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να διακόψει την έρευνα για τυχόν σχέσεις του παραιτηθέντος Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία.

Η ειδική Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας έστειλε επιστολή στην υπηρεσιακή ηγεσία του FBI ζητώντας την κατάθεση των εγγράφων που είχε ετοιμάσει ο κ. Κόμεϊ σχετικά με τις επικοινωνίες του με τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης τον ίδιο τον κ. Κόμεϊ, ο οποίος απολύθηκε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα από τον κ. Τραμπ, να καταθέσει ενώπιόν της σε κλειστή και σε ανοιχτή συνεδρίαση.

Ανάλογο αίτημα για κατάθεση εγγράφων έστειλε και η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας.

Νωρίτερα, ο Τζέισον Τσέιφιτζ, Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, έστειλε επιστολή στο FBI με την οποία ζητά την κατάθεση «όλων των υπομνημάτων, σημειώσεων, περιλήψεων και ηχογραφήσεων που διαθέτει η υπηρεσία σχετικά με τις επικοινωνίες του κ. Κόμεϊ με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο κ. Τσέιφιτζ δίνει προθεσμία στο FBI έως τις 24 Μαΐου, ενώ νωρίτερα διαμήνυσε μέσω Twitter ότι προτίθεται ακόμα και να υπογράψει κλήτευση ώστε να παραλάβει τα επίμαχα έγγραφα.



Πηγή των δημοσιευμάτων είναι ένα υπόμνημα που συνέταξε ο κ. Κόμεϊ τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά από συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο. Ο κ. Τραμπ φέρεται να ζήτησε από τον επικεφαλής του FBI να εγκαταλείψει την έρευνα πάνω στον Φλιν, τον οποίο και χαρακτήρισε «καλό τύπο».

Ο Λευκός Οίκος έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα.


Ρεπουμπλικανικές (και Δημοκρατικές) πιέσεις

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, προεδρικός υποψήφιος του κόμματος το 2008, δήλωσε πως τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον Λευκό Οίκο είναι ανάλογα του Γουοτεργκέιτ «σε μέγεθος και σε κλίμακα». «Το Κογκρέσο χρειάζεται να δει το υπόμνημα Κόμεϊ», δήλωσε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιν, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη στην διαμόρφωση συμπερασμάτων. «Χρειαζόμαστε τα γεγονότα», είπε. Διερωτήθηκε μάλιστα για ποιο λόγο ο κ. Κόμεϊ δεν έδρασε τότε, εφόσον τα όσα αναφέρει στο υπόμνημά του αληθεύουν.

Ερωτηθείς εάν εμπιστεύεται τον κ. Τραμπ, ο Πολ Ράιν απάντησε «ναι».

Οι πιέσεις φυσικά αυξάνονται και από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Τα 33 μέλη του κόμματος που υπηρετούν στις επιτροπές ελέγχου και δικαστικών υποθέσεων της Βουλής υποστήριξαν κάλεσμα για την «άμεση» διενέργεια ελέγχου σχετικά με τις ενέργειες του προέδρου, του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και άλλων στελεχών του Λευκού Οίκου με την υποψία ότι παρακωλύουν τις έρευνες για τυχόν σχέσεις της καμπάνιας Τραμπ με τη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr