Σινιάλο γαλλογερμανικής συνεργασίας για αλλαγές στην ΕΕ από Μακρόν & Μέρκελ

Αποφασισμένος να συνεργαστεί με τη Γερμανία πάνω σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην «ιστορική αναδόμηση» της Ευρώπης δήλωσε ο νέος γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εμφανίστηκε προσεκτικά ανοιχτή στο ενδεχόμενο αλλαγών στην Ε.Ε. όμως διευκρίνισε ότι θα υποστηρίξει αλλαγές στις συνθήκες μόνο εάν υπάρχει πραγματικό νόημα.

Η κ. Μέρκελ τόνισε τη σημασία της Γαλλίας για την επιτυχία της Γηραιάς Ηπείρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην κρίσιμη φάση που διανύει η Ευρώπη μπορεί να προοδεύσει μόνο εάν η Γαλλία είναι ισχυρή.

Στο παρελθόν, ο κ. Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ ενός κοινού προϋπολογισμού και υπερ-υπουργού Οικονομικών για την ευρωζώνη, όμως μιλώντας στο πλευρό της κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι ποτέ δεν έχει στηρίξει την ιδέα ενός ευρω-ομολόγου ή εν γένει της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους που βαραίνει από το παρελθόν τα κράτη-μέλη του ευρώ.

Η κ. Μέρκελ στάθηκε με νόημα και στις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μαγεία δεν μπορεί να διαρκέσει εάν δεν υπάρχουν αποτελέσματα».

Ο κ. Μακρόν επισήμανε ότι έχει εκλεγεί με μεταρρυθμιστική και φιλοευρωπαϊκή ατζέντα την οποία και σκοπεύει να υλοποιήσει, όχι επειδή είναι απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων, αλλά επειδή το έχει ανάγκη η Γαλλία.

Προσέθεσε ότι θα είναι ένας ειλικρινής, ευθύς και εποικοδομητικός εταίρος για το Βερολίνο.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι σε πέντε χρόνια, μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, θα μπορεί να επισκεφτεί εκ νέου ως νεοεκλεγείς πρόεδρος το Βερολίνο, ακριβώς επειδή οι προσπάθειές του θα έχουν πετύχει.
Πηγή: skai.gr