Ένας ακόμα γερμανός δημοσιογράφος συνελήφθη στην Τουρκία

Ένας ακόμα γερμανός δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση στην Τουρκία, εγείροντας ανησυχίες για νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τη δημοσιογράφο και μεταφράστρια Μεσάλε Τόλου, η οποία συνεργαζόταν με την κρατική γερμανική τηλεόραση ARD και την εφημερίδα Diken.

Η 33χρονη τέθηκε υπό κράτηση
τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου, κατά τη διάρκεια εφόδου στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν πληροφορίες πως συνελήφθη στο πλαίσιο ευρύτερης αστυνομικής επιχείρησης που είχε ως στόχο αριστερές προσωπικότητες πριν τις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Φέρεται να κατηγορείται
για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία κρατεί από τα μέσα Φεβρουαρίου τον γερμανο-τούρκο ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ, το οποίο έχει προφυλακίσει.

Η Τόλου ήταν παλαιότερα υπήκοος Τουρκίας, όμως έχει πλέον πολιτογραφηθεί Γερμανίδα.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να επιτρέψει στο γερμανικό προξενικό προσωπικό να συναντηθεί με την δημοσιογράφο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ήδη τεταμένες, με τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει κατηγορήσει το Βερολίνο για «ναζιστικές» πρακτικές.

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου και δεκάδες μέσα ενημέρωσης, κυρίως φιλο-κουρδικά, έχουν κλείσει με εντολή των Αρχών.
Πηγή: skai.gr