Κλείσιμο

Δημοσκόπηση: Βραχεία κεφαλή Χριστιανοδημοκρατών στη Ρηνανία - Βεστφαλία

Κατά μία ποσοστιαία μονάδα προηγείται το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ
του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ZDF, που διεξήχθη πριν τις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Το κρατίδιο αυτό είναι προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, και ιδιαίτερη πατρίδα του υποψήφιου καγκελάριου Μάρτιν Σουλτς.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό του CDU φθάνει το 32% για το CDU (σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ZDF) και εκείνο του SPD στο 31% (+1%).

Οι Πράσινοι (Die Grunen) λαμβάνουν 6,5% (-1%), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) ανεβάζει το ποσοστό του στο 13,5% (+1,5%), η Αριστερά (Die Linke) παραμένει σταθερή στο 6% και το ακροδεξιό -λαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) αυξάνει το ποσοστό του κατά 0,5% στο 6,5%.

Εάν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν στην κάλπη, τότε ο νυν κυβερνών συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων δεν θα είναι πλέον δυνατός. Πιθανά μετεκλογικά σενάρια είναι είτε ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ CDU και SPD, είτε ένας συνασπισμός CDU, FDP, Πρασίνων. Τα ποσοστά αυτά δεν αρκούν για έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων. Εξάλλου, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου του SPD Χανελόρε Κραφτ τον απέκλεισε πρόσφατα.

Οι τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία θεωρούνται βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ