NYT: Ο Κόμεϊ ζήτησε στήριξη στην έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή- Σχόλιο Τραμπ

Σημαντική αύξηση κονδυλίων, αλλά και έμψυχου δυναμικού, για να ερευνήσει τυχόν ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είχε ζητήσει ο Τζέιμς Κόμεϊ λίγες μόνο ημέρες πριν καρατομηθεί αιφνιδίως από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα κίνηση εκτροπής.

Αυτό αποκαλύπτει την Τετάρτη η αμερικανική εφημερίδα Νew York Times για τον τέως διευθυντή του FBI, επικαλούμενη τρεις αξιωματούχους που έχουν γνώση του αιτήματός του Κόμεϊ στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Κόμεϊ διατύπωσε το αίτημα κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, του οποίου το υπηρεσιακό σημείωμα χρησιμοποιήθηκε για την αιτιολόγηση της ξαφνικής απόλυσης του Τζέιμς Κόμεϊ. Ο τέως επικεφαλής του FBI ενημέρωσε προ ημερών μέλη του Κογκρέσου για τη συνάντηση.

Λακωνική δήλωση Τραμπ

"Απολύθηκε γιατί δεν έκανε καλή δουλειά" ήταν η λακωνική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνάντησε εκτός προγράμματος, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του του Ρίτσαρντ Νίξον Χένρι Κίσινγκερ.  Η συνάντηση είχε τη σημειολογία της, καθότι ο Νίξον ήταν ο τελευταίος -πριν τον Τραμπ- πρόεδρος των ΗΠΑ που απέλυσε τον επικεφαλής έρευνας σε βάρος του.


Πάντως η απόφαση του προέδρου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των Δημοκρατικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να χειραγωγήσει την έρευνα του FBI, αλλά και ορισμένοι από τους συναδέλφους τους  Ρεπουμπλικανούς αμφισβήτησαν τη συγκυρία που ελήφθη η απόφαση. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο στην κίνηση του Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Την ελπίδα του πως η απόλυση του επικεφαλής του FBI δεν θα έχει καμία επίδραση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε νωρίτερα το Κρεμλίνο.

Πηγή: skai.gr