Πρόεδρος ή κατάδικος ο Λούλα της Βραζιλίας;

Ενώπιον του δικαστηρίου αναμένεται να βρεθεί την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.

Ο Λούλα αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες που σχετίζονται με το «Σκάνδαλο Πλυντήριο», η τρίχρονη έρευνα του οποίου κατέληξε στο ότι τουλάχιστον 100 πολιτικοί εμπλέκονται σε αυτό.

Εάν βρεθεί ένοχος κινδυνεύει με φυλάκιση αλλά εάν τελικά αθωωθεί θα μπορέσει να επιστρέψει στην προεδρία και να συμμετάσχει στις εκλογές του 2018.

Ο Λούλα θα απολογηθεί σε δικαστήριο στη νότια πόλη Κουριτίμπα, στο σημείο όπου ήδη εκατοντάδες από τους υποστηρικτές του έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν.

Οι επικριτές του πρώην προέδρου παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τη δίκη ενώ ο δικαστής της υπόθεσης δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook προκειμένου να αποθαρρύνει τους διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις ενάντια στη διαφθορά στο κέντρο της πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του έχουν κάνει διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες για να καθυστερήσουν την εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Λούλα που είναι γνωστός σε όλη τη Βραζιλία με το μικρό του όνομα και υπηρέτησε από το 2003 έως το 2010, ήταν μέχρι πρότινος ο πιο δημοφιλής πρόεδρος της χώρας.

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε ως εργαζόμενος χάλυβα και από συνδικαλιστής έγινε επικεφαλής της Βραζιλίας, ήταν ο πρώτος αριστερός ηγέτης της χώρας σε διάρκεια μισού αιώνα.

Δεν μπόρεσε να υπηρετήσει για τρίτη συνεχόμενη θητεία καθώς τον διαδέχτηκε η κοντινή του σύμμαχος Ντίλμα Ρούσεφ η οποία αργότερα εκδιώχθηκε.
Πηγή: skai.gr