Ερντογάν για Hμέρα της Ευρώπης: Η ακροδεξιά επηρεάζει τη ζωή των Ευρωπαίων

‘’Τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα της Ευρώπης επηρεάζουν την κοινωνικοπολιτική ζωή των πολιτών της’’ προειδοποίησε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του για των εορτασμών της Ημέρας της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, όσο και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, στις δηλώσεις τους δείχνουν να χαμηλώνουν τους τόνους έναντι της ΕΕ, αν και δεν αποφεύγουν τις "νουθεσίες".

Ειδικότερα, στη δική του δήλωση ο Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνει ότι επιθυμεί να συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας - ΕΕ με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και μια αμοιβαία αποδοτική προσέγγιση.

"Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε τομείς όπως η μετανάστευση, η οικονομία, η ενέργεια, η Τελωνειακή Ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις" ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία υπήρξε ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά μέρος της Ευρώπης εδώ και αιώνες, προσθέτοντας ότι ‘’οι ακροδεξιές ρητορικές και οι πολιτικές έβλαψαν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ’’.

Από την πλευρά του, ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει στις κοινές αξίες και τα συμφέροντα που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τσελίκ υπογράμμισε ότι ο στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ένωση βασίστηκε στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και το υψηλό βιοτικό επίπεδο.

"Η ΕΕ συμβολίζει την προστασία των πολιτισμικών αξιών, την ποικιλομορφία και την ευημερία και κυρίως το κοινό μέλλον που βασίζεται σε αυτά τα ιδανικά", δήλωσε ο τούρκος υπουργός, τονίζοντας και αυτός ότι η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και οι ακροδεξιές ιδεολογίες στην Ευρώπη αποτελούσαν μεγάλη απειλή για αυτές τις αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσελίκ κάλεσε την ΕΕ ‘’να απομακρυνθεί από τις προκαταλήψεις και τους φόβους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών, και αντ 'αυτού να επανέλθει στις βασικές της αξίες’’.

"Η Τουρκία θα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ΕΕ σε αυτή τη διαδικασία", δήλωσε, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για συνεργασία αντί για "ανησυχίες" με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη.
Πηγή: skai.gr