Η Νότια Κορέα εκλέγει το νέο πρόεδρό μετά από μήνες πολιτικής κρίσης

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Νοτίου Κορέας για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά την αποπομπή της Παρκ Γκουν-χιέ τον Μάρτιο λόγω τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.

Τα εκλογικά κέντρα είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 14:00 ώρα Ελλάδος και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο αργότερα.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο φιλελεύθερος Μουν Τζάε-ιν, Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε, την προηγούμενη Τετάρτη από την εταιρεία Gallup Korea, θέλει τον κ. Μουν να επικρατεί με 38% της λαϊκής ψήφου, απολαμβάνοντας προβάδισμα 18 μονάδων σε βάρος του κυριότερου ανταγωνιστή του, Αχν Τσέολ-σο.

Οι κάλπες λαμβάνουν χώρα υπό τη σκιά της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο κ. Μουν τάσσεται υπέρ μίας μετριοπαθούς προσέγγισης με τη Βόρεια Κορέα, ενώ υποστηρίζει αλλαγές στο πλαίσιο διοίκησης των μεγάλων επιχειρήσεων που διοικούνται από μεγάλες οικογένειες, όπως η Samsung.

Οι νοτιοκορεάτες καλούντα να επιλέξουν ανάμεσα σε 13 υποψήφιους.

Οι εκλογές θέτουν τέλος σε μία πολύμηνη περίοδο ακυβερνησίας και ταραχών. Η αποπεμφείσα πρόεδρος Παρκ κατηγορείται ότι ευνοούσε μεγάλες επιχειρήσεις με αντάλλαγμα δωρεές που προσφέρονταν σε δήθεν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μίας παιδικής της φίλης.

Κατηγορείται επίσης ότι επέτρεπε στην εν λόγω φίλη της να έχει πρόσβαση σε κρατικά μυστικά, μολονότι δεν είχε επίσημο ρόλο στην κυβέρνηση.

Η κ. Παρκ, που έχει συλληφθεί και κρατείται, αρνείται τις κατηγορίες, όμως έχει επανειλημμένα ζητήσει συγγνώμη για το σκάνδαλο.
Πηγή: skai.gr