Με αντάλλαγμα 5 οπλαρχηγούς της Μπόκο Χαράμ απελευθερώθηκαν οι 82 κοπέλες

Με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση πέντε οπλαρχηγών της δέχτηκε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ να απελευθερώσει 82 από τις εκατοντάδες μαθήτριες που είχε απαγάγει στη Νιγηρία, όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο κυβερνητικό παράγοντα της αφρικανικής χώρας.

Ήταν γνωστό πως η νιγηριανή κυβέρνηση είχε διαπραγματευτεί κάποιου είδους ανταλλαγή κρατουμένων με τη Μπόκο Χαράμ, όμως δεν υπήρχαν πληροφορίες για το «αντίτιμο» που εξασφάλισαν οι ισλαμιστές.

Οι νιγηριανές Αρχές εκτιμούν πως 113
από τις συνολικά 276 κοπέλες που απήχθησαν πριν τρία χρόνια παραμένουν αγνοούμενες. Οι μαθήτριες απήχθησαν κατά τη διάρκεια εφόδου της Μπόκο Χαράμ στην κωμόπολη Τσιμπόκ, στην ταραχώδη πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Ορισμένες κοπέλες που έχουν κατορθώσει να διαφύγουν από τα χέρια της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι κάποιες συμμαθήτριές τους έχουν πεθάνει λόγω ασθένειας.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω του οκταετούς πλέον αντάρτικου της Μπόκο Χαράμ.

Στόχος της οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους, υπό το νόμο της σαρία, στη βόρεια Νιγηρία.

Πριν δύο χρόνια η Μπόκο Χαράμ δήλωσε υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος, αν και οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο οργανώσεις δεν φαίνεται πως είναι στενοί στην πράξη.
Πηγή: skai.gr