Γαλλία: Σε μέτρια επίπεδα (για την ώρα) η προσέλευση στην κάλπη

Στο 28,23% είχε φτάσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, δηλαδή στο 1/3 της διαδικασίας, η προσέλευση των ψηφοφόρων για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ίδιο χρονικό σημείο η συμμετοχή είχε φτάσει το 28,54%. Την ίδια ώρα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 η συμμετοχή ήταν 30,66%.

Κρίσιμο για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται το ποσοστό της αποχής, που οι δημοσκοπήσεις προσδιορίζουν γύρω στο 24%. Όσο υψηλότερη είναι η αποχή τόσο πιο ευνοημένη θεωρείται ότι θα είναι η Μαρίν Λε Πεν.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος
το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών θα δημοσιεύσει νέα επίσημα στοιχεία όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής και αποχής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών λίγα λεπτά αφού κλείσουν όλες οι κάλπες, δηλαδή λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και εκτιμήσεις του αποτελέσματος από ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Με δεδομένο ότι οι πολίτες επιλέγουν ανάμεσα σε μόνο δύο υποψήφιους, οι αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται να δώσουν μία αρκετά σαφή εικόνα του αποτελέσματος, εκτός αν η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ λήγει τυπικά τα μεσάνυχτα της 14ης Μαΐου.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον επόμενο αρχηγό της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας αναμένεται να έλθει σε μόλις έναν μήνα, καθώς στις 11 και 18 Ιουνίου οι Γάλλοι καλούνται να εκλέξουν τα 577 μέλη της κάτω Βουλής.

Ο νέος πρόεδρος θα χρειάζεται ισχυρή στήριξη στη Βουλή ώστε να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Εμπρός!» του κ. Μακρόν δεν διαθέτει ακόμα τον εκλογικό μηχανισμό ούτε την απήχηση που μπορεί να του εγγυηθεί αξιοπρεπή αριθμό εδρών, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λε Πεν διαθέτει σήμερα μόλις δύο βουλευτές.
Πηγή: skai.gr