Πέθανε στο Έβερεστ ο 85χρονος που ήθελε να (ξανα)σπάσει το ρεκόρ ηλικίας

Ένας 85χρονος άνδρας από το Νεπάλ, που επιδίωκε να γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία ορειβάτης που θα σκαρφάλωνε στην κορυφή του Έβερεστ, άφησε την τελευταία του πνοή στον καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του βουνού.

Ο Μιν Μπαχαντούρ Σερχάν, που παλαιότερα είχε υπηρετήσει στην νεπαλο-ινδική δύναμη Γκούρκα του βρετανικού στρατού, φαίνεται ότι κατέληξε λόγω καρδιακής προσβολής.

Στόχος του Σερχάν ήταν να ανακτήσει το ρεκόρ που κατείχε ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία κατακτητής του υψηλότερου όρους στον κόσμο. Είχε φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ σε ηλικία 76 ετών το 2008, όμως το 2013 έχασε τον τίτλο από τον τότε 80χρονο Γιουιχίρο Μιούρα.

Ο Σερχάν είχε προσπαθήσει δύο φορές στο παρελθόν να σπάσει το ρεκόρ του ιάπωνα αντιπάλου του, όμως είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει λόγω προβλημάτων που βρίσκονταν πέρα από τον έλεγχό του.

Την πρώτη φορά, το 2013, τα σχέδιά του ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας στο Έβερεστ. Το 2015 ο καταστροφικός σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε το Νεπάλ έβαλε στον «πάγο» τα σχέδια κάθε ορειβάτη που ήθελε να σκαρφαλώσει το υψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Ο 85χρονος Σερχάν είναι δεύτερος ορειβάτης που χάνει τη ζωή του την τελευταία εβδομάδα στο Έβερεστ, μετά τον επιφανή ελβετό αλπινιστή Ούλι Στεκ.

Ο Στεκ, διάσημος για τις γρήγορες αναρριχήσεις του, φαίνεται πως σκοτώθηκε λόγω πτώσης ενώ ετοιμαζόταν για ανάβαση από νέα διαδρομή, χωρίς οξυγόνο.
Πηγή: skai.gr