Ολάντ: Θα υπάρξει «απάντηση» στην κυβερνο-επίθεση κατά του Μακρόν

«Απάντηση» στην κυβερνο-επίθεση που χτύπησε την προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν, λιγότερο από 48 ώρες πριν τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Γνωρίζαμε πως υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, διότι έχουν συμβεί κι αλλού. Τίποτα δεν θα περάσει χωρίς απάντηση», είπε ο κ. Ολάντ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επισήμανε πως εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέμβαση θα ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες «διαδικασίες». Παρά ταύτα, απέφυγε να πει εάν το χάκινγκ αποτελεί απόπειρα αποσταθεροποίησης της κάλπης, όπως έχει καταγγείλει η παράταξη του κ. Μακρόν.

Ο πρόεδρος προσέθεσε λιτά ότι πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα των προκαταρκτικών ερευνών.

Η Επιτροπή Ελέγχου της Προεκλογικής Εκστρατείας από την πλευρά της ζήτησε από μέσα ενημέρωσης και πολίτες να μην αναμεταδίδουν το περιεχόμενο των εγγράφων που υποκλάπηκαν από την ομάδα Μακρόν και τα οποία δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από «κυβερνοεπίθεση».

«Μία ημέρα πριν τη πιο σημαντική ψηφοφορία για τους θεσμούς μας, καλούμε το σύνολο των εργαζόμενων και των χρηστών των ιστότοπων και των κοινωνικών δικτύων […] να επιδείξουν πνεύμα ευθύνης και να μην μεταδώσουν το περιεχόμενό τους, προκειμένου να μην αλλοιώσουν τη γνησιότητα της ψηφοφορίας», προειδοποιεί η Επιτροπή.

Οι άγνωστοι δράστες ανήρτησαν email, λογιστικά έγγραφα, συμβάσεις και άλλα κείμενα της καμπάνιας Μακρόν, που σε όγκο ανέρχονται συνολικά σε περίπου 9 γιγαμπάιτ, στον ιστότοπο Pastebin, ο οποίος χρησιμοποιείται για κοινοποίηση αρχείων.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα Μακρόν υποστηρίζει ότι οι χάκερ έχουν εσκεμμένα αναρτήσει κάποια αυθεντικά έγγραφα της καμπάνιας μαζί με πολλά κάλπικα, «προκειμένου να σπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση». Τονίζει δε πως τα αυθεντικά έγγραφα δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς αφορούν τυπικές λειτουργίες μίας πολιτικής εκστρατείας.

Έξι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, πριν λήξει η προεκλογική περίοδος, θέλουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λε Πεν με διαφορά 23 έως 26 μονάδων.
Πηγή: skai.gr