Απορρίφθηκε η έφεση της Wikipedia για το μπλόκο στην Τουρκία

Απορρίφθηκε από δικαστήριο της Άγκυρας η έφεση που είχε ασκήσει η Wikipedia εναντίον του μπλόκου που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα εμποδίζει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες της στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το μπλόκο τέθηκε σε ισχύ το περασμένο Σάββατο, με την Τουρκία να κατηγορεί την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια πως δεν έχει αφαιρέσει από ορισμένες σελίδες της ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα διοχετεύει στήριξη σε ισλαμιστές που δρουν στη γειτονική Συρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η οργή της τουρκικής πλευράς αφορά δύο αγγλόφωνες σελίδες.

Η ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας έχει καταστήσει σαφές πως το μπλόκο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια αφαιρέσει το επίμαχο περιεχόμενο.

Το ίδρυμα Wikimedia, που διαχειρίζεται τη Wikipedia και τις σελίδες της, έχει καταγγέλλει το μπλόκο ως περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης. Ωστόσο, το δικαστήριο της Άγκυρας έκρινε πως ακόμα και η ελευθερία έκφρασης μπορεί να γίνει αντικείμενο ελέγχων προκειμένου να αποτραπούν εγκληματικές ενέργειες.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο γιατί η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση σε όλες τις σελίδες της Wikipedia, και σε όλες τις γλώσσες, αντί να στοχεύσει συγκεκριμένα τις δύο επίμαχες που είναι γραμμένες στα αγγλικά.

Πέραν του μπλόκου, ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει αποσύρει την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον συνιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, από τον κατάλογο καλεσμένων στην εκδήλωση World Cities Expo, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 έως 18 Μαΐου.

Την τελευταία τριετία, οι τουρκικές Αρχές έχουν σε πολλές περιπτώσεις εμποδίσει προσωρινά την πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστότοπους, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Πηγή: skai.gr