Μερική απαγόρευση της μπούρκας πέρασε η γερμανική Βουλή

Νομοσχέδιο που προβλέπει τη μερική απαγόρευση της ισλαμικής μπούρκας στη Γερμανία ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης η κάτω Βουλή της χώρας, η Μπούντεσταγκ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα απαγορεύσουν τη χρήση μπούρκας από δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και δικαστικούς. Προβλέπουν ακόμα πως μία γυναίκα που φορά μπούρκα θα είναι υποχρεωμένη να φανερώσει το πρόσωπό της σε περίπτωση που της ζητηθεί από τις Αρχές, όπως κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτότητας.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την πάνω Βουλή, τη Μπούντεσρατ.

«Η ενσωμάτωση σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να μεταδώσουμε τις αξίες μας και [να αποσαφηνίσουμε] πού βρίσκονται τα όρια της ανοχής μας απέναντι σε άλλες κουλτούρες», δήλωσε σχετικά με το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Το Δεκέμβριο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει την απαγόρευση των τύπων μαντίλας που καλύπτουν ολόκληρο το γυναικείο πρόσωπο σε κάθε περίπτωση που είναι νομικά δυνατό.

Η απόφαση της γερμανικής Βουλής για τη μπούρκα έρχεται πέντε μήνες πριν τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, κι ενώ το χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της κ. Μέρκελ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως μουσουλμάνοι από τη Μέση Ανατολή, έχουν φτάσει στη Γερμανία την τελευταία διετία, προκαλώντας ευρείες ανησυχίες για την προοπτική ενσωμάτωσή τους στη γερμανική κοινωνία.

Το Δεκέμβριο, o Τυνήσιος Ανίς Αμρί σκότωσε 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, στην πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα είχε καταθέσει αίτηση ασύλου, η οποία είχε όμως απορριφθεί.
Πηγή: skai.gr