Μογκερίνι και Χαν καταδικάζουν τα επεισόδια στα Σκόπια

Ανακοίνωση εξέδωσε η Φρεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν με αφορμή τη συνεχιζόμενη ένταση στα Σκόπια.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους η επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση σημειώνουν: «καταδικάζουμε με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις συνεχιζόμενες επιθέσεις τις οποίες δέχονται τα μέλη του Κοινοβουλίου των Σκοπίων. Οι πράξεις βίας στο κοινοβούλιο είναι εντελώς απαράδεκτες και κάνουμε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Καλούμε επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών και την αστυνομία να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των μελών του Κοινοβουλίου.

Η δημοκρατική πορεία της χώρας πρέπει να συνεχιστεί. Είναι θετικό μήνυμα η εκλογή του Ταλάτ Τζαφερί στη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη πως ο πολιτικός διάλογος στους θεσμούς είναι ο μοναδικός δρόμος για την πρόοδο και ζητούμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν το σύνταγμα της χώρας και να πράξουν με δημοκρατικό πνεύμα, αρχές και κοινή λογική.

Η ΠΓΔΜ είναι μία χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το τοπικό κοινοβούλιο ώστε να λάβουν χώρα όλες οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο».
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης