Νέο δρόμο για τη σχέση με την Τουρκία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πλέον ακόμα και «επαναπροσδιορισμό» της σχέσης της με την Τουρκία, έστειλε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επί τάπητος βρίσκεται ακόμα και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες λίγες ημέρες μετά τη νίκη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Χαν σημείωσε πως επιζητά εντολή από τα κράτη-μέλη ώστε να χαρτογραφήσει το νέο δρόμο προς τα εμπρός στη σχέση με την Τουρκία. Επισήμανε πως η σημερινή κατάσταση «δεν είναι βιώσιμη» ούτε για την μία ούτε για την άλλη πλευρά.

«Πρέπει να πούμε ‘εντάξει, ας καθαρίσουμε το τραπέζι από καθετί που είχαμε και να κοιτάξουμε τι θα μπορούσε να είναι το μελλοντικό είδος συνεργασίας μας'», είπε ο αυστριακός επίτροπος, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Προσέθεσε πάντως
ότι στοιχεία από την έως τώρα σχέση της Ε.Ε. με την Άγκυρα μπορούν να μεταφερθούν και στη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φυσικά. Αλλά για αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τα κριτήρια», είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα έχουν ούτως ή άλλως «παγώσει» από τα τέλη του 2016, με την τουρκική κυβέρνηση να απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία έχει ελαχιστοποιήσει τις αφίξεις στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Χαν είπε πάντως ότι, προσωπικά, θα ήθελε να διατηρηθεί η οδός ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι μετά από 12 χρόνια ενταξιακών επαφών η Τουρκία έχει κλείσει μόνο ένα από τα 35 σχετικά κεφάλαια.
Πηγή: skai.gr