Βρετανία: Η Μέι απαντά στις κατηγορίες περί «πολιτικού οπορτουνισμού»

Στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να θέσει προσκόμματα στη διαδικασία του Brexit απέδωσε εκ νέου την απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές παρά τις προηγούμενες διαψεύσεις της η Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια πρωινής συνέντευξης στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα δημιουργήσουν βεβαιότητα για το μέλλον. Παράλληλα θα αφαιρέσουν την πίεση της ολοκλήρωσης των συμφωνιών για το Brexit λίγο πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το 2020.

Απαντώντας στην επίμονη ερώτηση για το κατά πόσο η κίνησή της αποτελεί κίνηση πολιτικού οπορτουνισμού που υπαγορεύεται από το κομματικό και όχι από το εθνικό συμφέρον, η κα Μέι τόνισε ότι έλαβε με διστακτικότητα την απόφαση, ακριβώς αφού μετά από πολλή σκέψη έκρινε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας αυτή τη στιγμή.

Η Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η μεγάλη διαφορά του κόμματός της από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις δεν αποκλείει το ρίσκο που συνοδεύει κάθε εκλογική διαδικασία. «Κανένας πολιτικός δε θέλει εκλογές μόνο και μόνο για να κάνει εκλογές. Θέλω να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το απώτερο μέλλον της χώρας», είπε.

Απέφυγε εξάλλου να πει κατά πόσο θέλει τη λαϊκή εντολή για να έχει μεγαλύτερο περιθώριο συμβιβασμών με τους Ευρωπαίους. Επί του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θέλει τη μείωση της μετανάστευσης σε «βιώσιμα επίπεδα».

Ανέφερε επίσης ότι δε ζητά «λευκή επιταγή» από το λαό, καθώς έχει εκθέσει το σχέδιό της για τη Βρετανία και επιβεβαίωσε ότι δε θα συμμετάσχει σε τηλεοπτικά debate με άλλους πολιτικούς αρχηγούς
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο