Τραμπ: Δεν καταγγείλαμε την εμπορική στρατηγική της Κίνας λόγω Κορέας

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην κατηγορήσουν την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της πηγάζει από το γεγονός ότι οι δύο δυνάμεις συνεργάζονται για την επίλυση του «προβλήματος» της Βορείου Κορέας, διαμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν υπάρξει ναυάγιο στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Για ποιο λόγο να αποκαλέσω την Κίνα χειραγωγό νομίσματος όταν δουλεύουν μαζί μας πάνω στο πρόβλημα της Βορείου Κορέας; Θα δούμε τι θα γίνει!» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα θα εξαρτηθεί από το τα φρένα που θα μπουν στο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.



Κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ ο κ. Τραμπ είχε πει ότι προτίθεται να κατηγορήσει την Κίνα για χειραγώγηση του γουάν, καθώς θεωρεί πως το Πεκίνο διατηρεί εσκεμμένα την ισοτιμία του νόμισματός του σε χαμηλά επίπεδα ώστε να απολαμβάνει άδικο εμπορικό πλεονέκτημα.

Ωστόσο, την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χειραγωγό νομίσματος, αρκούμενο να ασκήσει σκληρή κριτική στη νομισματική πολιτική της ασιατικής εμπορικής υπερδύναμης.

Οι παλαιότερες παρεμβάσεις του Πεκίνου έχουν επιβάλει «σημαντικές και μακροχρόνιες κακουχίες σε αμερικανούς εργαζόμενους και εταιρείες», ανέφερε μεταξύ άλλων το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο έχει επιτρέψει στο γουάν να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, και κατά διαστήματα έχει παρέμβει δυναμικά στις αγορές ώστε να αποτρέψει την υποτίμηση.

Οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης οδήγησαν πέρυσι στην ένταξη του γουάν στο «καλάθι» νομισμάτων που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποτίμηση του δικού του εσωτερικού νομίσματος (το SDR).
Πηγή: skai.gr