Αναστάσιμη καταδίκη του ολοκληρωτισμού από τον Πάπα Φραγκίσκο

Με καθολική καταδίκη των καταπιεστικών καθεστώτων, ξεκίνησε το πασχαλινό του κήρυγμα ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας τους ηγέτες των εμπλεκόμενων κρατών να μεριμνήσουν για τον τερματισμό των υφιστάμενων συγκρούσεων και την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών βίας.

Το πέμπτο Πάσχα του Φραγκίσκου από τον θώκο του ποντίφικα, βρήκε το Βατικανό κατάμεστο από δεκάδες χιλιάδες κόσμου, όπως κάθε χρόνο, ύπο το βλέμμα των ιδιαίτερα ενισχυμένων δυνάμεων ασφαλείας, μετά και τα πρόσφατα χτυπήματα σε βάρος πεζών, σε Λονδίνο και Στοκχόλμη.

Αν κάποιος ήθελε να φτάσει σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, θα περνούσε από πολύ περισσότερους ελέγχους ασφαλείας, μέχρι να μπει στον προαύλιο χώρο, που διακοσμήθηκε ειδικά για την περίσταση με 35.000 λουλούδια και δέντρα.

Το μήνυμά του «για την πόλη και τον κόσμο» (Urbi et Orbi) από το κεντρικό μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος μίλησε για ένα κόσμο «ξεσκισμένο» από τις διαμάχες και ταραχές.

Ο Πάπας διεμήνυσε πως «ο Θεός βαδίζει δίπλα στους πρόσφυγες που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω των συρράξεων, των τρομοκρατικών χτυπημάτων της πείνας και των καταπιεστικών καθεστώτων», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει κάποιο από αυτά.

Ο Φραγκίσκος σημείωσε πως το χθεσινό βομβιστικό χτύπημα αυτοκτονίας, έξω από το Χαλέπι, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, είναι μόνο το τελευταίο από τα πλήγματα με στόχο τους πρόσφυγες.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, υπολογιζόταν πως περίπου 4,9 εκατομμύρια πρόσφυγες (από τους συνολικά 21 εκατομμύρια παγκοσμίως), προέρχονται από τη Συρία, ενώ μαζί με τους εσωτερικά εκτοπισμένους πολίτες, διεθνώς, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν την ασφάλεια ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια. 

«Στις περίπλοκη και δραματική κατάσταση του παρόντος, μακάρι ο αναστημένος Κύριος να καθοδηγεί τα βήματα όσων αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη και να δώσει στους ηγέτες του κόσμου το κουράγιο που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των συρράξεων και να βάλουν τέρμα στο εμπόριο όπλων», ευχήθηκε, κλείνοντας, ο θρησκευτικός ηγέτης 1,3 δισεκατομμυρίων πιστών. 
Πηγή: skai.gr