Μήνυμα ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα ότι δεν υποχωρούν από τη συμμαχία με το Νότο

Η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και η δέσμευσή τους στη συμμαχία με τη Νότια Κορέα είναι ισχυρότερες από ποτέ, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη δοκιμή ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Μιλώντας σε αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη χώρα, ο κ. Πενς χαρακτήρισε την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή ως «πρόκληση», που φανερώνει τους κινδύνους που βιώνουν τα αμερικανικά και νοτιοκορεατικά στρατεύματα.

Σύμβουλος του Λευκού Οίκου που συνταξιδεύει με τον κ. Πενς είπε σε δημοσιογράφους ότι ο πύραυλος που δοκίμασε ανεπιτυχώς ο Βορράς εξερράγη τέσσερα έως πέντε δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Ήταν μεσαίου βεληνεκούς, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο, κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, η απομονωμένη χώρα αποκάλυψε ένα νέο τύπο πυραύλου που εικάζεται ότι είναι διηπειρωτικός.

Ο σύμβουλος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ανέμενε τέτοιου είδους βαλλιστική δοκιμή δεν προτίθεται να αντιδράσει, διότι δεν υπάρχει λόγος να απαντήσει στην αποτυχία.

Διευκρίνισε όμως ότι εάν ο Βορράς είχε προβεί σε πυρηνική δοκιμή οι ΗΠΑ θα είχαν προβεί σε άλλου είδους ενέργειες.

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε πυρηνικές δοκιμές, τρεις εξ αυτών την τελευταία εξαετία, αφού ανέλαβε τα ηνία ο σημερινός ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν.

Το τελευταίο διάστημα, δορυφορικές φωτογραφίες της πυρηνικής μονάδας στο Πούγκιε-ρι είχαν προκαλέσει υποψίες ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυραυλικές και πυρηνικές δυνατότητες που θα της επέτρεπαν να απειλήσει αμερικανικό έδαφος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα ενεργήσει χωρίς τη βοήθεια της Κίνας – συμμάχου του Βορρά – σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο κ. Τραμπ έχει διατάξει μία αεροναυτική ομάδα κρούσης, με αιχμή του δόρατος το αεροπλανοφόρο Carl Vinson, να πλεύσει ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου. Στο στολίσκο συμμετέχουν επίσης ένα καταδρομικό και δύο πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά.

Την Παρασκευή, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ότι όποιος προκαλέσει σύρραξη στην Κορέα «θα πληρώσει και το τίμημα», προσθέτοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μία σύρραξη θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: skai.gr