Πάνω από 20 οι νεκροί από την κατάρρευση χωματερής στη Σρι Λάνκα

Σε τουλάχιστον 21 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός από την κατάρρευση τεράστιου όγκου σκουπιδιών, ύψους 90 μέτρων, σε παραγκούπολη στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, το Κολόμπο.

Οι ελπίδες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων εξανεμίζονται, καθώς πλέον οδεύουμε για τη συμπλήρωση δύο εικοσιτετραώρων μετά την τραγωδία.

«Η επιχείρηση [διάσωσης] μετατρέπεται γρήγορα σε επιχείρηση ανάσυρσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας που εργάζεται στο σημείο της κατάρρευσης. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επιβιώσει υπό αυτές τις τοξικές συνθήκες», προσέθεσε.

Οι Αρχές δεν έχουν δώσει κάποιο στοιχείο όσον αφορά τον αριθμό των αγνοούμενων, όμως κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει λόγο για δεκάδες άτομα. Η κατάρρευση προκάλεσε ζημιές σε 145 φτωχικά σπίτια.

Ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, όμως πολλοί από τους κατοίκους είχαν εγκαταλείψει την παραγκούπολη πριν από την καταστροφή λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τέσσερα παιδιά, ηλικίας 11 έως 15 ετών. Δώδεκα τραυματίες παραμένουν νοσηλευόμενοι σε τοπικά νοσοκομεία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Πάνω από 600 άνθρωποι βρήκαν προσωρινά καταφύγιο σε ένα κοντινό δημόσιο σχολείο.

Οι Αρχές αναζητούν λύση για τη στέγασή τους, ενώ παράλληλα έχουν αυξήσει τα μέτρα αστυνόμευσης στην παραγκούπολη, εν μέσω καταγγελιών για διαρρήξεις και ληστείες στις κατοικίες των θυμάτων. Δέκα-οκτώ άτομα έχουν συλληφθεί.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, ανέφερε ότι είχε ήδη υπάρξει μια πρωτοβουλία για να μεταφερθεί η χωματερή, αλλά η καταστροφή χτύπησε πριν αρχίσουν τα έργα.

«Αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους και αυτοί που χρειάζεται να μετακινηθούν θα αποζημιωθούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, υποσχόμενος ότι «θα εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας» να καταργηθεί η χωματερή.
Πηγή: skai.gr