Κλείσιμο

Έρευνα σε βάρος «γκιουλενιστών» αμερικανών αξιωματούχων αρχίζει η Τουρκία

Έρευνα πάνω σε 17 πολιτικούς, δικαστικούς και ακαδημαϊκούς που διαμένουν στις ΗΠΑ άρχισε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης για φερόμενες σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ανάμεσα στους στόχους της έρευνας βρίσκονται ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Πριτ Μπαράρα.

Σύμφωνα με το Anadolu, η εισαγγελία θα εξετάσει τυχόν δεσμούς με την οργάνωση Γκιουλέν, την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η εξέταση μπορεί να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η απόφαση να αρχίσει έρευνα ελήφθη κατόπιν καταγγελίες που κατέθεσε ομάδα δικηγόρων σε βάρος των 17 «υπόπτων».

Όπως υποστηρίζει το Anadolu, ορισμένοι από τους υπόπτους συναντήθηκαν σε νησί στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης την ημέρα που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα και σε ένα εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη δύο ημέρες αργότερα.

Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που έχουν εκφράσει στο παρελθόν διάφοροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, χωρίς ποτέ να έχουν παρουσιάσει αποδείξεις.

Παράλληλα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ενδέχεται να ζητήσει από την Interpol να εκδώσει ένταλμα (κόκκινο σημείωμα) σε βάρος των 17, καθώς βρίσκονται στο εξωτερικό.
Πηγή: skai.gr