Σρι Λάνκα: Τόνοι σκουπιδιών έθαψαν δεκάδες σπίτια - τουλάχιστον 6 νεκροί

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σρί Λάνκα, το απόγευμα της Παρασκευής, από υποχώρηση τεράστιου όγκου σκουπιδιών σε χωματερή. Άλλοι 11 έχουν τραυματιστεί ενώ εκτιμάται ότι δεκάδες έχουν θαφτεί στα σπίτια τους από φλεγόμενα (και μη) σκουπίδια.

Όλα ξεκίνησαν όταν η φωτιά που έκαιγε στην κορυφή μιας συγκέντρωσης σκουπιδιών ύψους εκατό μέτρων, άλλαξε την ισορροπία με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τόνοι σκουπιδιών.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters εκτιμούν πως τουλάχιστον 40 σπίτια έχουν καλυφθεί με απορρίμματα γύρω από την χωματερή, έξω από την πρωτεύουσα της Σρί Λάνκα, Κολόμπο. Η αστυνομία δεν έχει για την ώρα δώσει κάποια επίσημη εκτίμηση για το πόσα σπίτια είναι θαμμένα κάτω από τα σκουπίδια.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πόσα σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, πόσα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πόσοι άνθρωποι έχουν συνολικά πληγεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών, Πραντίπ Κοντιπίλι. 

Ένα 13χρονο αγόρι και δύο κορίτσια ηλικίας 14 και 15 χρονών αντίστοιχα είναι ανάμεσα στους επιβεβαιωμένους νεκρούς, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας με αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους απεγκλωβίζονται, πριν πάρουν το δρόμο για το γειτονικό νοσοκομείο.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν εδώ και καιρό την απομάκρυνση του όγκου των σκουπιδιών, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα υγείας που προκαλούσε η συγκέντρωσή τους. Η κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί την κατάργηση και τον καθαρισμό της αυτοσχέδια χωματερής έχοντας παρουσιάσει και σχετικό πρόγραμμα κατασκευής των κατάλληλων υποδομών.

Πηγή: skai.gr