Ο ελάχιστος μισθός αφήνει στη φτώχεια τους χωρισμένους γονείς στη Γερμανία

Εννέα στους δέκα χωρισμένους γονείς με μικρά παιδιά που εργάζονται με ελάχιστο μισθό στη Γερμανία δεν έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη στοιχεία της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εργασίας σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, ο μέσος εργαζόμενος που αμείβεται με βασικό ωρομίσθιο της τάξης των 8,84 ευρώ κερδίζει μεικτά περίπου 1.444 ευρώ ανά μήνα.

Μετά την αφαίρεση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και πάγιων δαπανών διαβίωσης, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι απομένουν περίπου 339 ευρώ για ενοίκιο και έξοδα θέρμανσης. Ωστόσο, οι Αρχές εκτιμούν ότι ένας γονιός με παιδί κάτω των έξι ετών χρειάζεται τουλάχιστον 457 ευρώ για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η DW, το 87% των χαμηλόμισθων γονιών που μεγαλώνουν μόνοι τους παιδιά κάτω των έξι ετών, ήτοι περίπου 109.000 νοικοκυριά, δεν έχουν αρκετά χρήματα για ενοίκιο και θέρμανση.

Ο ελάχιστον μισθός στη Γερμανία καθιερώθηκε τον Ιανουάριο 2015, και ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το κεντροδεξιό μπλοκ της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αρχικά ανερχόταν σε 8,5 ευρώ και στις αρχές του 2017 αυξήθηκε στα 8,84 ευρώ. Το Die Linke θέλει περαιτέρω αύξηση των βασικού ωρομισθίου στα 12 ευρώ, δηλαδή μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr