Άσαντ: Προσχηματική η ρητορία των ΗΠΑ - συνεργάζονται με τους τρομοκράτες

H χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χαν Σεϊχούρ, που ελέγχεται από τους αντάρτες, «είναι κατασκευασμένη και χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον στόχων του συριακού στρατού», δήλωσε την Τετάρτη ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατηγορώντας τις ΗΠΑ για συνεργασία με τους τρομοκράτες, ο πρόεδρος Άσαντ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του καθεστώτος πως δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα, παρά τις χθεσινές κατηγορίες του Ρεξ Τίλερσον (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) για χρήση βομβών χλωρίου σε περισσότερες από 50 φορές στο παρελθόν.

«Το 2013 αδειάσαμε όλο το οπλοστάσιό μας (από χημικά). Ακόμη κι αν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοια όπλα δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε ποτέ», πρόσθεσε ο Άσαντ, τονίζοντας πως η Συρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί για τη διερεύνηση της φονικής χημικής επίθεσης στην Χαν Σεϊχούρ, μόνο στην περίπτωση μία «αμερόληπτης έρευνας» με τη συμμετοχή «αμερόληπτων χωρών».

Με αυτόν τον τρόπο ο Άσαντ θέλει να διασφαλίσει ότι τα πορίσματα μιας μελλοντικής έρευνας δεν θα χρησιμοποιηθεί για «πολιτικούς σκοπούς».

Ο Άσαντ υποστήριξε επίσης το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση δεν ζημίωσε την δύναμη πυρός του συριακού στρατού. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι 59 Τόμαχοκ εξαΰλωσαν το 20% των λειτουργικών μαχητικών αεροσκαφών του καθεστώτος.

Ο 51χρονος πρόεδρος της Συρίας που ανέλαβε την εξουσία το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παρά τις εξαγγελίες τους δεν αναζητούν μία πραγματική πολιτική λύση για τη Συρία και απλά χρησιμοποιούν τις «ζυμώσεις» της Γενεύης για να δικαιολογούν την βοήθεια προς τους αντάρτες που λειτουργεί ως «ομπρέλα για τους τρομοκράτες».

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας