Τίλερσον: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας χαρακτηρίζονται από ένα χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.

Ο Λαβρόφ συμφώνησε με τον Τίλερσον πως οι διμερείς σχέσεις δεν είναι στο πιο «ήρεμο σημείο τους», κάνοντας λόγο και για προβλήματα «ωρολογιακές βόμβες» που κληροδοτήθηκαν από την διακυβέρνηση Ομπάμα.

Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουν να έχουν αυτού του είδους τις σχέσεις, μεσούσης της κρίσης στη Συρία, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Λαβρόφ.

Συμφωνία με αστερίσκους στην πάταξη του τζιχαντισμού και τον έλεγχο της Β. Κορέας

Οι δύο δυνάμεις συμφωνούν στην πάταξη του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Συρία που απειλεί τόσο την Αμερική όσο και την Ρωσία, ενώ Κρεμλίνο και Ουάσινγκτον φαίνεται πως συμπλέουν και σε ότι αφορά την ανάγκη από-πυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο ο ίδιος ο Τίλερσον υπογράμμισε όσο η κρίση στην Ουκρανία εκκρεμεί, θα παραμένει σοβαρό «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις με τις δύο χώρες να τηρούν διαφορετική στάση και στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας. 

Θεσμοθέτηση σταθερού ρωσο-αμερικανικού διαύλου


Όπως εξήγησε από την πλευρά ο Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ αντιπροσώπων των υπουργείων εξωτερικών που θα συζητούν «ψύχραιμα και μακριά από συναισθηματισμούς» τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης και «ειδικά όσων προέκυψαν κατά την περίοδο προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα».

Στο επίκεντρο της διαφωνίας το καθεστώς του Άσαντ


Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε στην γραμμή πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την εμπλοκή του προέδρου Άσαντ πίσω από την αεροπορική επιδρομή με χημικά στην Χαν Σεϊχούρ, αν και λίγο νωρίτερα ο Τίλερσον διαμήνυε πως ο πρόεδρος της Συρίας προκάλεσε την επίθεση των ΗΠΑ με τις επιλογές του κάνοντας λόγο για «πιθανά εγκλήματα πολέμου».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό» το σχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς αντί να επιταχύνει και να υπογραμμίσει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της επίθεσης με χημικά, θα νομιμοποιούσε τις κατηγορίες που ρίχνουν την ευθύνη στην Δαμασκό.

Το Κρεμλίνο επιμένει στην ανάγκη για τη διεξαγωγή μίας «αντικειμενική έρευνας», σημείωσε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναθέσει σε ισχύ το «μνημόνιο συνεννόησης» μεταξύ της Μόσχας και των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την αποφυγή αεροπορικών δυστυχημάτων κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος «μόλις συμφωνηθεί πως ο στόχος δεν είναι άλλος από το Ισλαμικό Κράτος και τους λοιπούς τζιχαντιστικούς βραχίονες».

Ο Τίλερσον εκτίμησε πως το συριακό καθεστώς έχει κάνει χρήση χημικών, όπως βόμβες χλωρίου, περισσότερες από 50 φορές στο παρελθόν. «Η κυριαρχία της οικογένειας του Άσαντ φτάνει στο τέλος της». Όμως ο Λαβρόφ προειδοποίησε από την πλευρά του πως η απομάκρυνση του Σύριου προέδρου θα βοηθούσε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας