Κλείσιμο

Προσφυγή του Σιάτλ κατά της κυβέρνησης Τραμπ για «ομοσπονδιακό εκβιασμό»

Κατά της κυβέρνησης Τραμπ προσέφυγε χθες το Σιάτλ, εξαιτίας ενός εκτελεστικού διατάγματος που προβλέπει την παρακράτηση ομοσπονδιακών κονδυλίων για όσες πόλεις αρνούνται να εκδιώξουν τους παράτυπους μετανάστες έχουν απασχολήσει τον Νόμο.

Ο Τραμπ έχει την κορυφή της ατζέντας του την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης όμως
οι αστυνομικές αρχές δεκάδων πόλεων, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, έχουν δώσει οδηγία στους αξιωματικούς τους να μην ελέγχουν το καθεστώς των αλλοδαπών, στους απλούς ελέγχους της τροχαίας (και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και στις συλλήψεις).

Το επίμαχο διάταγμα είχε υπογραφεί από τον Τραμπ ήδη από της 25 Ιανουαρίου χωρίς μέχρι τώρα να έχει εφαρμοστεί. Όμως οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, για παρακράτηση πόρων στις πόλεις που η τοπική αυτοδιοίκηση προστατεύει τους παράτυπους μετανάστες από τη διαδικασία απέλασης, θορύβησαν τις δημοτικές αρχές. 

Η πόλη του Σιάτλ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ομοσπονδιακό εκβιασμό» επισημαίνοντας, δια στόματος του δημάρχου Εντ Μάρεϊ, πως τέτοιες εκφοβιστικές πρακτικές απαγορεύονται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

«Τα χρήματα που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα κυκλώματα πορνείας που απειλούν τους ανήλικους δεν συνδέονται με την μετανάστευση (…) Έφτασε οι ώρα για της πόλεις να αντισταθούν, ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να τερματίσει την αγωνία και το χάος που επικρατεί στο σύστημά μας», υπογράμμισε ο Μάρεϊ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης απαντά από την πλευρά του πως η αποτυχία των μηχανισμών απέλασης όσων αλλοδαπών έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες, καθιστά τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς, «επιτρέποντας στους εγκληματίες να κυκλοφορούν ελεύθεροι».

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας