Συνάντηση Σόιμπλε - Χάμοντ στο Βερολίνο, με επίκεντρο το Brexit

Tα ορόσημα του Brexit 

Iδιαίτερης σημασίας κρίνεται η συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στο Βερολίνο ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την επομένη της έναρξης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει το Reuters, δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών. Μετά τη Γερμανία, η Βρετανία συνεισφέρει και τα περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό με ποσό που αγγίζει σχεδόν τα 19 δισεκ ευρώ, ενώ η αξία των γερμανικών εξαγωγών στη Βρετανία αγγίζει τα 86 δισεκ. ευρώ (2014).

Ας σημειωθεί ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά τις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.

Την επίδοση της επιστολής της στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία τον ειδοποιεί ότι θέλει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Brexit υπό το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη, με δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δημοσίευσε την Πέμπτη άρθρο της σε επτά ευρωπαϊκές εφημερίδες για να εξηγήσει το διαζύγιο της χώρας της με την Ένωση.

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την παραλαβή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με την οποία ενημέρωνε επισήμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι ενεργοποιεί το Άρθρο 50.

To ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών Μάικλ Χέζελταιν πρόσφατα χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι ανοίγει το δρόμο στην απόλυτη κυριαρχία της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πηγή: skai.gr