Κλείσιμο

Η Συμμαχία παραδέχεται πιθανό «ρόλο» στο μακελειό με αμάχους στη Μοσούλη

Οι δυνάμεις της αντι-τζιχαντιστικής συμμαχίας στο Ιράκ «κατά πάσα πιθανότητα» διαδραμάτισαν κάποιο «ρόλο» στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη της Μοσούλης, όπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το μακελειό προκλήθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου στην συνοικία αλ-Τζαντίντα, κοντά στη δυτική Μοσούλη, όπου οι ιρακινές τακτικές δυνάμεις μάχονται ώστε να εκδιώξουν από την πόλη το Ισλαμικό Κράτος – μετά από σχεδόν τρία χρόνια κατοχής. Αν και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ακτιβιστές κάνουν λόγο για 100 έως 200 νεκρούς.

«Κατά πάσα πιθανότητα είχαμε ρόλο σε αυτές τις απώλειες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός υποστράτηγος Στέφεν Τάουνσεντ, τη στιγμή που Συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού κατά του ISIS.

Διευκρίνισε όμως όμως ότι εάν όντως σκοτώθηκαν αθώοι πρόκειται για «ακούσιο ατύχημα πολέμου».

Τόνισε δε ότι ακόμα κι αν πυρά της Συμμαχίας συνέβαλαν στην αιματοχυσία, όλα τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι τζιχαντιστές εγκλώβισαν τους αμάχους στην περιοχή.

Ερευνάται επίσης εάν οι ισλαμιστές μαχητές είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά κοντά στους παγιδευμένους αμάχους, με τον κ. Τάουνσεντ να επισημαίνει ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από μία έκρηξη.
Πηγή: skai.gr