Με μποϊκοτάζ άρχισε η προσπάθεια για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Με την αποχή των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων άρχισαν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οι διαβουλεύσεις για ολική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Συνολικά, 123 χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν προσυπογράψει την πρόταση για συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών οπλοστασίων, όμως σχεδόν 40 άλλα κράτη επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη.

Η πιο ηχηρή απουσία ήταν των Ηνωμένων Πολιτειών, με την πρεσβευτή της Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, να σημειώνει ότι το σχέδιο πυρηνικού αφοπλισμού απλώς δεν είναι «ρεαλιστικό».

Στους αντιπάλους της απαγόρευσης συγκαταλέγονται επίσης η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Ινδία.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα θα συμφωνήσει σε απαγόρευση των πυρηνικών όπλων», είπε η κ. Χέιλι, μιλώντας ενώπιον των ομολόγων της από περίπου 20 χώρες που επίσης απέχουν από τις διαβουλεύσεις.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής αναγνώρισε ότι οι χώρες που προωθούν τη νέα συνθήκη εργάζονται με καλές προθέσεις, όμως διερωτήθηκε εάν κατανοούν τις απειλές που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Σημειώνεται πως οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνα δεν παρευρέθηκαν στην ομιλία της κ. Χέιλι, αν συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ.

Της προσπάθειας για την κατάρτιση της νέας συνθήκης ηγούνται χώρες που δεν έχουν πυρηνικές δυνατότητες, όπως η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και το Μεξικό. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Πηγή: skai.gr