Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί μετά από εβδομάδες «πάγου»

Την πρώτη τους συνάντηση μετά από ενάμιση μήνα «πάγου» θα έχουν την Κυριακή ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοίνωσε το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Μεγαλόνησο.

Το δείπνο θα λάβει χώρα στην ουδέτερη ζώνη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του Οργανισμού, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες για την επίλυση του Κυπριακού διακόπηκαν τον Φεβρουάριο, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να εκφράζει την ενόχλησή για την απόφαση της Βουλής να προωθήσει την ένταξη του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στη σχολική ύλη.

Ο κ. Ακιντζί είχε διαμηνύσει στις αρχές Μαρτίου ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διακοινοτικών συζητήσεων έως ότου η ελληνοκυπριακή κοινότητα «διορθώσει» το ζήτημα.

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του, μιλώντας στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, παραδέχτηκε ότι η υπόθεση με την «Ένωση» του 1950 ήταν ατυχής, όμως απέδωσε τη στάση των τουρκοκυπρίων σε πιέσεις που δέχονται από την Άγκυρα, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου.
Πηγή: skai.gr