Δεκάδες άμαχοι νεκροί στη Μοσούλη - Έρευνα για τις βομβιστικές επιθέσεις

Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μοσούλη από διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά του τελευταίου σημαντικού προπυργίου του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανέφεραν χθες Ιρακινοί αξιωματούχοι στο BBC. 

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100. Δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι είδαν τουλάχιστον 50 πτώματα.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε την αεροπορική επιδρομή και ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες.

Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την ιρακινή πόλη, υπό το φόβο τόσο των αεροπορικών βομβαρδισμών, όσο και των μαχών ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τον ιρακινό στρατό.

Κάτοικοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό κράτος χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες και αναγκάζει τους νέους να πολεμούν για λογαριασμό των τζιχαντιστών.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ (Οσάμα αλ Νουτζαίφι) έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στην πόλη και για υπερβολική χρήση πυροβόλων όπλων.

Ο διεθνής ανθρωπιστικός νόμος είναι ξεκάθαρος, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύουν τους αμάχους, τόνισε η συντονίστρια του ΟΗΕ στο Ιράκ (Λίζ Γκράντε).

Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι από τη Μοσούλη έχουν φύγει τουλάχιστον 200.000 πολίτες, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στην παλιά πόλη της Μοσούλης βρίσκονται εγκλωβισμένοι 400.000 κάτοικοι, ενώ παραμένουν 2.000 τζιχαντιστές.


Πηγή: skai.gr