Κλείσιμο

Συνοριακούς ελέγχους κατά της «τρομοκρατίας χαμηλού κόστους» ζητά η Λε Πεν

Την ανάγκη εντατικοποίησης των συνοριακών ελέγχων στη Γαλλία, μετά και τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο, υπογράμμισε η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, Μαρί Λε Πεν, μιλώντας σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της χώρας (υπενθυμίζεται πως αν και δεν έχει αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δράστη, η ίδια η Μέι σημείωνε χθες πως ο τρομοκράτης είχε γεννηθεί στη Μεγάλη Βρετανία).

Η εσωτερική ασφάλεια είναι από τα κύρια θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα, με την Λε Πεν να ακολουθεί σταθερά μία εθνικιστική, αντι-μεταναστευτική ρητορική. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μορφή τρομοκρατίας χαμηλού κόστους – πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορά μας», σημείωνε στην τηλεόραση του BFM η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Οι επιθέσεις της Τετάρτης στη βρετανική πρωτεύουσα που στοίχησαν χθες τη ζωή σε 4 ανθρώπους, κυριάρχησαν και στα μέσα της Γαλλίας, η οποία είχε θρηνήσει περισσότερους από 230 νεκρούς στις επιθέσεις του 2015.

Ανάμεσα στους τραυματίες άλλωστε είναι και τρεις ανήλικοι Γάλλοι μαθητές, που βρέθηκαν στοδρόμο του δράστη καθώς εκείνος σάρωνε με το αυτοκίνητο του περαστικούς στη γέφυρα του Γουέστμινστερ, πριν κατευθυνθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο όπου μαχαίρωσε αρκετές φορές έναν αστυνομικό.

Η Λε Πέν έχει επανειλημμένα ζητήσει τη στενότερη διεθνή συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών για την ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών, με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας. Τάσσεται επίσης υπέρ του «λουκέτου» σε λατρευτικούς χώρους που συνδέονται με πυρήνες εξτρεμισμού ενώ προτείνει και την «άρση» της γαλλικής υπηκοότητας όσων συνδέονται με την τρομοκρατία και διαθέτουν δύο διαβατήρια.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Λε Πεν υποστηρίζεται από το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος, ερχόμενη δεύτερη στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις πίσω από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν πρόκειται να υψώσουμε ένα τείχος που θα σταματούσε την ‘κανονικότητα’ της καθημερινής ζωής», διαμήνυσε από την πλευρά του ο σοσιαλιστής υπουργός Εξωτερικών την Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, που μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συναντηθεί με Βρετανούς υπουργούς και τις οικογένειες των τραυματισμένων Γάλλων μαθητών.


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας