Η Τουρκία εγκαλεί την Ρωσία για τη δράση των κούρδων ανταρτών στη Συρία

Διπλωματικές τριβές ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία με αφορμή τους κούρδους αντάρτες στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της ρωσικής πρεσβείας και του εξέφρασε την ενόχληση της Άγκυρας σχετικά με τη δράση ελεύθερων σκοπευτών στην περιοχή της Αφλίν, που ελέγχεται από κούρδους αντάρτες της οργάνωσης YPG.

Τα πυρά προκάλεσαν τον θάνατο ενός τούρκου στρατιώτη, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη Ρωσία να περιορίσει τη δράση του YPG και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κλείσει αντιπροσωπεία των κούρδων μαχητών της Συρίας στη Μόσχα.

Η κίνηση της Άγκυρας έρχεται λίγες ημέρες αφότου το YPG διέρρευσε μέσω του Reuters πως η Μόσχα συμφώνησε να ιδρύσει στρατιωτική βάση στα εδάφη του στη Συρία και να αρχίσει να εκπαιδεύει του μαχητές του.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ανησυχεί ότι πρόθεση των Κούρδων είναι να ιδρύσουν αυτόνομο κρατίδιο στη βόρεια Συρία, κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο, γεγονός που θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εθνικές συγκρούσεις στην κουρδική ζώνη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το YPG στηρίζεται πάντως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που το βλέπουν ως σημαντικό σύμμαχο στις επίγειες μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: skai.gr