Η Τουρκία ζητά να εξαιρεθεί από τη νέα αεροπορική οδηγία των ΗΠΑ

Επιστολή στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποία ζητά την εξαίρεση του διεθνούς αεροδρομίου «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης από τη νέα αμερικανική αεροπορική οδηγία έστειλε ο τούρκος υπουργός Μεταφορών, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Η επίμαχη οδηγία απαγορεύει σε επιβάτες που ταξιδεύουν απευθείας προς τις ΗΠΑ από συγκεκριμένα αεροδρόμια του μουσουλμανικού κόσμου να μπαίνουν στην καμπίνα με μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τάμπλετ, φορητούς υπολογιστές και ογκώδη κινητά τηλέφωνα.

Συνολικά επηρεάζονται δέκα αεροδρόμια σε οκτώ χώρες. Ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες που πλήττονται βρίσκονται οι Turkish Airlines, αλλά και οι τρεις κυριότερες αερογραμμές του Κόλπου.

Η Turkish Airlines ελέγχεται σε ποσοστό 50% από την τουρκική κυβέρνηση.

Προκειμένου να λάβουν άδεια επιβίβασης στις πτήσεις, οι ταξιδιώτες θα οφείλουν να βάλουν τις συσκευές τους στις αποσκευές που παραδίδουν στο τσεκ-ιν. Το μέτρο πλήττει ανθρώπους που ταξιδεύουν μόνο με χειραποσκευές και αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ακριβών συσκευών σε περίπτωση που χαθούν οι αποσκευές.

Ανάλογη απαγόρευση, αλλά για διαφορετικές χώρες, εξέδωσε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λονδίνο και Ουάσιγκτον απέδωσαν την απαγόρευση σε προληπτικά μέτρα για την αποτροπή τρομοκρατικής απειλής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC, αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσει τρόπους ώστε να κρύβει εκρηκτικά σε αεροσκάφη.






Πηγή: skai.gr