Γνωστός στις Αρχές και «ριζοσπαστικοποιημένος» ο δράστης του Ορλί

Γνωστός στην Αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν ο ο άνδρας που το πρωί άρπαξε το όπλο στρατιώτη μέσα στο αεροδρόμιο Ορλί, στο Παρίσι, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, όπως δήλωσε από το σημείο ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Λε Ρου.

Πέραν του νεκρού δράστη, 14 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους και τέσσερις στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Αρχικά οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν τραυματίες.

Την υπόθεση έχουν αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εισαγγελία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει «πιθανότητα» τρομοκρατικού κινήτρου, η οποία θα ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον γαλλικό σταθμό BFM-TV, ο δράστης ήταν ένας 39χρονος γάλλος πολίτης, που παλαιότερα είχε απασχολήσει τις Αρχές για εγκλήματα ποινικού δικαίου, ενώ στη συνέχεια είχε ελεγχθεί για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως ο δράστης ήταν ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

H εφημερίδα Liberation μεταδίδει ότι έχουν προσαχθεί ο πατέρας και ο αδελφός του. Ακολούθησε έρευνα των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στο σπίτι της οικογένειας.

Ο υπουργός Λε Ρου επιβεβαίωσε επιπλέον ότι ο δράστης του Ορλί συνδέεται με τους πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα στο προάστιο Σεν - Σαν Ντενί του βόρειου Παρισιού. Από το περιστατικό τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ο οποίος και νοσηλεύεται.

French police have urged people to stay away from Orly airport.
AP

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο νεαρός που σκοτώθηκε στο Ορλί πυροβόλησε τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να ελέγξουν το αυτοκίνητό του, ο δράστης εγκατέλειψε το όχημά του κι έκλεψε άλλο, το οποίο μετέπειτα βρέθηκε σταθμευμένο στο πάρκινγκ του Ορλί.

Μέσα στο αεροδρόμιο, ο δράστης επιτέθηκε σε μία περίπολο στρατιωτικών και άρπαξε το όπλο μίας στρατιώτη, την οποία κατάφερε να ρίξει στο έδαφος. Σύμφωνα με τον υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν η στρατιώτης κατόρθωσε να κρατήσει το τυφέκιό της.

Ο δράστης στη συνέχεια έτρεξε προς εστιατόριο έτοιμου φαγητού του αεροδρομίου, όμως τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικό - συνοριοφύλακα και υπέκυψε επί τόπου.

Τα κίνητρα και η ταυτότητα του δράστη δεν είναι γνωστά. Σύμφωνα με το BFM-TV, ο δράστης είχε στείλει στην οικογένειά του τους είχε στείλει γραπτό μήνυμα όπου ανέφερε: «Έκανα μία βλακεία και πυροβόλησα την Αστυνομία».

Γαλλική Αστυνομία

Ο αερολιμένας, ο δεύτερος μεγαλύτερος της γαλλικής πρωτεύουσας, εκκενώθηκε, με 3.000 επιβάτες να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Ταξιδιώτες που βρίσκονταν σε αεροπλάνα και περίμεναν να αποβιβαστούν έμειναν «παγιδευμένοι» για ώρες στο αεροδρόμιο.

Η Αστυνομία για κάποιες ώρες έκλεισε και τα δύο τέρμιναλ του Ορλί και διέκοψε αφίξεις και αναχωρήσεις ώστε να ελέγξει το χώρο και να βρει τυχόν συνεργούς.

Πάντως, οι πυροτεχνουργοί που έλεγξαν το αεροδρόμιο δεν εντόπισαν κάτι ύποπτο, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: skai.gr