Η επόμενη ημέρα στην Ολλανδία μετά την επανεκλογή Ρούτε – Οι «εύκολες» αποφάσεις και τα «στοιχήματα»

Η ολλανδική δεξιά κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες των τελευταίων ετών, κατάφερε να συσπειρωθεί σημαντικά, έφερε μαζικά τους Ολλανδούς πολίτες στην κάλπη, κέρδισε την ενδυναμωμένη παρά ταύτα ακροδεξιά, βγήκε περισσότερο κερδισμένη από χαμένη μετά την ένταση με την Τουρκία και κέρδισε τις εκλογές.

Τα δύσκολα όμως φαίνεται πως ξεκινούν τώρα για τον Μάρκ Ρούτε καθώς πρέπει να ανοίξει άμεσα η συζήτηση με όλα τα κόμματα που έχουν έδρα στο ολλανδικό κοινοβούλιο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πόσοι εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο;

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο Ολλανδικό κοινοβούλιο μπαίνουν συνολικά 13 κόμματα, κάτι το οποίο θα επιβεβαιωθεί από το ελεγκτικό συμβούλιο της χώρας την ερχόμενη Τρίτη με επίσημη ανακοίνωση αλλά και εντολή στον Μάρκ Ρούτε για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Οι εύκολες αποφάσεις και τα «στοιχήματα»

Ο Μαρκ Ρούτε αλλά και σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους πως η ακροδεξιά δεν είναι επιλογή και δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας σε κανένα απολύτως επίπεδο. Ο Μαρκ Βίλντερς λοιπόν θα είναι ξεκάθαρα μαζί με τους 20 βουλευτές του η αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Ολλανδική Βουλή.

Εύκολη απόφαση για τον Μάρκ Ρούτε φαίνεται πως θα είναι και η αντικατάσταση στη θέση του κυβερνητικού εταίρου. Οι Εργατικοί πλήρωσαν ακριβά την ανάμειξή τους και την διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών και φαίνεται πως θα αντικατασταθούν κατά πάσα πιθανότητα από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους κεντρώους Δημοκράτες 66, τη συγκατάθεση των οποίων αν εξασφαλίσει ο κ. Ρούτε θα χρειάζεται μόλις 5 έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης για την οποία απαιτούνται 76 έδρες σε σύνολο 150. Σε δεύτερο χρόνο όπως μεταδίδουν και Ολλανδικά μέσα, η δεξιά παράταξη του Μαρκ Ρούτε θα συζητήσει τη συνεργασία της τόσο με τους άλλοτε «μικρούς» Πράσινους (οικολόγους) αλλά και το κόμμα των συνταξιούχων (50Plus) κόμματα τα οποία ανέβασαν σημαντικά την απήχησή τους και μοιραία τους βουλευτές τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά το πλαίσιο σε μία «αποστειρωμένη» του εκδοχή καθώς οι διαφορές ανάμεσα σε βασικά ζητήματα με την κεντροδεξιά είναι σημαντικές.
  
Αναλυτικά:

Μεταναστευτικό και διπλή υπηκοότητα:

Το VVD του Μάρκ Ρούτε έχει δεσμευθεί πως θα υπάρξει νέο πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο αναφορικά με το μεταναστευτικό με τους Πράσινους να θέλουν το ακριβώς αντίθετο και να τονίζουν πως έχουν καθήκον να «ξανακάνουν τη χώρα παράδεισο ανεκτικότητας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το CDA (Χριστιανοδημοκράτες) επιθυμεί επίσης βελτίωσης του πλαισίου για διπλή υπηκοότητα προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ενσωμάτωση στη χώρα προσφύγων και μεταναστών.

Συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό:

Το πρόγραμμα λιτότητας που σχεδίασε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Ρούτε φαίνεται πως έχει μόνο φανατικούς πολέμιους με τα περισσότερα κόμματα να θέλουν σημαντικές αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Ρούτε έχει προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Το κόμμα των Συνταξιούχων έχει ισχυρή παρουσία στη νέα Βουλή χάρη στο πρόγραμμά του το οποίο θέλει να ακυρώσει σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης πολιτικής Ρούτε.

Ενέργεια, κλίμα και ανανεώσιμες:

Οι Πράσινοι έχουν αντιταχθεί με σφοδρότητα στις περικοπές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Ρούτε αναφορικά με το κλίμα αλλά και την χρηματοδότηση «μη πράσινων» ενεργειακών μονάδων. Στο πρόγραμμά τους οι οικολόγοι έχουν ως βασικό στόχο της αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας και την επένδυση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φορολογία:

Η κυβέρνηση Ρούτε και οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνούν και έχουν διακυρύξει πως στις προθέσεις τους είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών με τους Οικολόγους να έχουν διαφορετική άποψη καθώς θέλουν να επιβληθεί νέος φόρος για μόλυνση και παράλληλα επιθυμούν την αύξηση κατά 10 μονάδες στη φορολογία για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως πότε;

Το ζήτημα των συνεργασιών παραμένει όπως είναι λογικό ανοιχτό με κύκλους του Μάρκ Ρούτε να σημειώνουν πως η διαδικασία του σχηματισμού κυβέρνησης δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι. Πηγές μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η χώρα και οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους καθώς «υπάρχουν επαρκή πλεονάσματα και η οικονομία έχει επιστρέψει στην ομαλότητα και τη σταθερότητα».

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης