Η Μέι λέει «όχι» σε σκοτσέζικο δημοψήφισμα πριν το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση θα απορρίψει τυχόν αίτημα της Σκωτίας για ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το Brexit, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χωρίς πάντως να αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αφού οριστικοποιηθούν οι όροι του διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα δεν είναι η ώρα», δήλωσε στο BBC η κ. Μέι, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.

«Θέλουμε να είμαστε μαζί, να εργαζόμαστε μαζί, γιατί τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Σκωτία», είπε.

Θεσμικά, το Λονδίνο έχει δικαίωμα να απορρίψει το αίτημα του Εδιμβούργου, όμως αυτό συνιστά πολιτικό χαστούκι για τη Σκωτία που μπορεί να πυροδοτήσει ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τη Δευτέρα, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολ Στέρτζιον δήλωσε πως θα ξεκινήσει τη διαδικασία για νέο δημοψήφισμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την άνοιξη του 2019.

Υποστήριξε ότι η έξοδος από την Ε.Ε. βλάπτει τα συμφέροντα της Σκωτίας και υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των σκοτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Στέρτζιον έχει μάλιστα διαμηνύσει αιχμηρά ότι έχει εκλεγεί με βάση ξεκάθαρο μανιφέστο για προκήρυξη δημοψηφίσματος, ενώ αντίθετα η κ. Μέι δεν έχει εκλεγεί από κανέναν.
Πηγή: skai.gr