Κλείσιμο

Ολλανδία - exit poll: Πρώτο το κόμμα του Ρούτε- Ικανοποίηση στο Βερολίνο

Την πρώτη θέση στις Ολλανδικές εκλογές κερδίζει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 31 έδρες στη Βουλή των 150 εδρών σύμφωνα με το πρώτο exit poll που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Η -καθαρή- νίκη του Ρούτε, φέρνει ανακούφιση στην Ευρώπη, με τις πρώτες αντιδράσεις του Βερολίνου να είναι ενδεικτικές. «Ολλανδία ω Ολλανδία είσαι πρωταθλήτρια! Αγαπούμε τους ‘’Πορτοκαλί’’ (…) Συγχαρητήρια γι’ αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελας Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των Ολλανδών ψηφοφόρων απέρριψε τους αντιευρωπαίους λαϊκιστές. Αυτά είναι καλά νέα. Σας χρειαζόμαστε για μια ισχυρή Ευρώπη!» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.  

Πάντα βάσει του exit poll, από το οποίο όμως υπολείπονται σημαντικά αστικά κέντρα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς με 19 έδρες (συν τέσσερις συγκριτικά με τις εκλογές του 2012), όπως και  άλλα δύο κόμματα όμως, (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα - CDA συν έξι έδρες και η έκπληξη των εκλογών το φιλελεύθερο D66 με συν επτά έδρες). Το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει σαφώς χαμηλότερα του αναμενομένου ποσοστά σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, αφού εμφανιζόταν να διεκδικεί και τη νίκη. 



Mεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι (GroenLinks) με 16 έδρες, 12 παραπάνω συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) με 14 έδρες, μια λιγότερη. 

Πανωλεθρία υπέστη το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του νυν υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που καταλαμβάνει μόνο εννέα έδρες, χάνοντας 29 (38 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). Ο κ. Ντάισελμπλουμ κινδυνεύει να μην είναι καν βουλευτής.

Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες έφτασε στο 82%, η υψηλότερη από το 1986. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων IPSOS 34% των εκλογέων του VVD δήλωσε ότι η κρίση με την Τουρκία διαδραμάτισε ρόλο στο να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα, ωστόσο 81% επέλεξε να ψηφίσει τον Ρούτε λόγω των θετικών επιδόσεων της οικονομίας.


Πηγή: skai.gr